Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
Τελεσίγραφο 48 ωρών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καμία πληροφορία, ούτε καν νύξη, δεν προσέφερε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου. Ουσιαστικά το επόμενο που θα γίνει από το οβάλ γραφείο, εντός των επόμενου διήμερου, αφού ο ίδιος απηύθυνε τελεσίγραφο διάρκειας 48 ωρών, ζητώντας από τον Ιρακινό δικτάτορα και τους γιους του να εγκαταλείψουν την εξουσία και τη χώρα εντός αυτής της διορίας, θα έχει ήδη σημάνει την έναρξη του πολέμου.

Ο χρόνος της έναρξης του πιθανά άδηλου πολέμου, παραμένει μέγα ερωτηματικό, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη άρνησή τους να το πράξουν θα έχει ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική σύγκρουση, η οποία, όπως είπε, «θα αρχίσει τη χρονική στιγμή που θα το επιλέξουμε». Και ήδη από χτες, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν απέρριψε το αμερικανικό τελεσίγραφο.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπους, με λακωνικό τρόπο υπογράμμισε ότι έφτασε η στιγμή μετά από «δεκαετίες εξαπάτησης και βαρβαρότητας» στο Ιράκ να δοθεί ένα τέλος... που φυσικά θα το δώσουν οι οι ΗΠΑ αφού έχουν το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίσουν το έδαφός τους και προειδοποίησε ότι τα χημικά όπλα που η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι διαθέτει το ιρακινό καθεστώς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες σε μια επίθεση εναντίον του αμερικανικού λαού.

Ο Μπους έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες που έγιναν μέσω της διπλωματικής οδού για τον αφοπλισμό του Ιράκ δεν επέφεραν αποτέλεσμα και πρόσθεσε με έμφαση «ότι κανένα έθνος στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έχει αφοπλιστεί» και περνώντας σε επίθεση κατά των δύο μόνιμων μελών του ΣΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία, τόνισε ότι το ΣΑ δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. «Δεν τίθεται ερώτημα νομιμοποίησης, αλλά θέλησης» πρόσθεσε ο Μπους στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή χωρίς να περιμένει ένα ανάλογο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα ψηφίσματα 678, 687 και 1441 και δεν υπήρξε νέο ψήφισμα, καθώς «ακόμη και τώρα μερικά μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δημοσίως είχαν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας σε οποιαδήποτε απόφαση που θα απαιτεί τον αφοπλισμό του Ιράκ».

Σε άλλη απόστροφο του διαγγέλματός του, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τον ιρακινό στρατό να μην πολεμήσει τα συμμαχικά στρατεύματα που θα εισβάλουν στο Ιράκ και τους ζήτησε μάλιστα να τα βοηθήσουν, λέγοντας: «Οι δυνάμεις μας θα δώσουν στις ιρακινές στρατιωτικές μονάδες σαφείς οδηγίες για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να μη δεχτούν επίθεση και καταστραφούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ