Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ο ιδιωτικός στρατός του αμερικανικού Πενταγώνου

Ποιος δε θυμάται την έκφραση «στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα», που περιέγραφε τη στενή σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας αυτής.

Και δε γίνεται λόγος για τα προφανή, δηλαδή τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής και προμήθειας οπλικών συστημάτων, αεροπλάνων, πυραύλων κλπ. στο Στρατό - Ναυτικό - Αεροπορία των ΗΠΑ, όπως οι Μπόινγκ, Μάρτιν - Μαριέτα (Λόκχιντ), Ρέιθεον και άλλες.

Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Fortune (της εταιρίας Time - Warner) νούμερο 5 του 2003, υπάρχει το αρκετά αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «Ο ιδιωτικός στρατός του Πενταγώνου».

Αναφέρεται, λοιπόν, ανάμεσα σε αλλά ότι φέτος το Πεντάγωνο θα πληρώσει τουλάχιστον 30 δισεκ. δολάρια σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες (8% του συνολικού προϋπολογισμού του), χωρίς την περίπτωση εισβολής στο Ιράκ.

Τέτοιες εταιρίες είναι οι Cubic, Dyncorp,ITT,MPRI και KBR, που ανήκει στη γνωστή μας Χαλιμπάρτον (ας μην ξεχνάμε ότι διευθυντής της Χαλιμπάρτον στα τέλη της δεκαετίας 1990 ήταν ο τωρινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τσέινι, που ήταν επίσης κατά τύχη και υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του μπαμπά - Μπους!) Η εταιρία αυτή είχε την τροφοδοσία - ταχυδρομείο -καθαριότητα κλπ. Για τους 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες στα Βαλκάνια και για το 1999 πήρε 3 δισ. δολάρια!. Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν μπουκάρουν (και μείνουν στο Ιράκ και αλλού).

Τι άλλο κάνουν αυτές οι εταιρίες; Γιατί, όσον αφορά τροφοδοσία κλπ. η ιδιωτική πρωτοβουλία επελαύνει και στον Ελληνικό Στρατό.

Η Dyncorp, π.χ., κέρδισε το συμβόλαιο από το Πεντάγωνο για να προστατεύει τον Αφγανό ηγέτη Χαμίντ Καρζάι. Η MPRI εκπαίδευσε το στρατό σε Κροατία και Βοσνία. Εταιρίες, όπως οι Airscan, Northrop Grumman, Dyncorp κ.ά. πληρώνονται 1,2 δισ. δολάρια το χρόνο από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, για να διεξάγουν τον πόλεμο (κατά της κοκαΐνης!!) στην Κολομβία.

Δυο ιδιωτικές εταιρίες έχουν αναλάβει επίσημα τα στρατολογικά γραφεία σε 10 αμερικανικές πολιτείες.

Η Dyncorp, που έχει 23.000 υπαλλήλους, εκτός από τα προαναφερθέντα, λειτουργεί πεδία βολής στην Καλιφόρνια, συντηρεί στρατιωτικά αεροπλάνα στην Οκλαχόμα, τοποθετεί ασφαλείς τηλεπικοινωνίες στις αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό κλπ.

Η ίδια εταιρία, όπως και η MPRI, διοργανώνουν σεμινάρια όπου διδάσκουν από μεθόδους ηγεσίας μέχρι επεξεργασίες στρατιωτικών δογμάτων και θεωριών.

Η MPRI παρέχει συμβουλές στο υπουργείο Αμυνας της Κολομβίας, όπως έκανε το 1995 στον Κροατικό Στρατό στην πιο κρίσιμη επίθεσή του εναντίον των Σέρβων στη Βοσνία.

Η εταιρία Cubic πρόσφατα κέρδισε 2 συμβόλαια από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, για να εκπαιδεύσει τους στρατούς της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Η Dyncorp, αφού εκπαίδευσε την Αστυνομία της Αϊτής, τώρα κάνει το ίδιο στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, οι «δουλιές» τους πάνε τόσο καλά, που ο κολοσσός Computer Sciences Corporation αποφάσισε να εξαγοράσει την Dyncorp.

Το άρθρο σημειώνει ότι ενώ το 1991 για κάθε 50-100 στρατιώτες υπήρχε 1 ιδιώτης το 2002 οι ιδιώτες έγιναν 10 στους 100 στρατιώτες. Και τι τους απασχολεί πιο πολύ; Το αν πρέπει να οπλοφορούν, το αν θα θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου αν συλληφθούν κλπ. κλπ!

Πού οδηγείται η κατάσταση πλέον; Οταν ακόμα και η Βουλή των ΗΠΑ δεν μπορεί να μάθει πώς λειτουργούν αυτές οι εταιρίες και τι ακριβώς κάνουν (για παράδειγμα όταν ένα μικρό αεροπλάνο με «ιδιώτες» της Northrop έπεσε στην Κολομβία και 3 πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους αντάρτες, η εταιρία αρνήθηκε να απαντήσει στη Βουλή, τι έκαναν εκεί, πόσοι υπάρχουν στην Κολομβία κλπ. γιατί τους το απαγορεύει το συμβόλαιο που έχουν με το Πεντάγωνο!).

Ολόκληρο, λοιπόν, το δόγμα των ΗΠΑ για τη «νέα τάξη», δηλαδή την επικυριαρχία τους στον πλανήτη βασίζεται στη στρατιωτική ισχύ τους που τελευταία υποβοηθείται όχι μόνο έμμεσα, αλλά και άμεσα από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ας το αντιληφθούμε όλοι και ας πράξουμε ό,τι μπορούμε για να φρενάρουμε και ανατρέψουμε τελικά αυτήν την απάνθρωπη μηχανή.


Του
Γιάννη ΜΙΣΙΡΛΗ
Ο Γιάννης Μισιρλής είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ