Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΤΣΗΣ
Συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις

Το δικό τους αντιπολεμικό στίγμα δίνουν οι μικροί βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες, καθώς κάτω από τις πυρετώδεις εξελίξεις κλείνουν βιοτεχνίες - καταστήματα στις 21 Μάρτη, βγαίνουν στο δρόμο και συντονίζουν τα βήματά τους με τους εργαζόμενους και όλους τους άλλους φορείς που καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Παράλληλα, η κινητοποίησή τους, εκφράζει την αντίθεσή τους στην πολιτική που τους περιθωριοποιεί. Για την κινητοποίηση, τους σκοπούς της και την ανάγκη δημιουργίας αγωνιστικού μετώπου από ΕΒΕ, εργαζόμενους και μικρούς αγρότες, μίλησε στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στις στρατιωτικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στο Ιράκ. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κλείσει τη βάση της Σούδας, να αποσύρει την ελληνική φρεγάτα από τον Περσικό. Αγωνιζόμαστε για την αποτροπή του άδικου και επιθετικού πολέμου, κλείνουμε τα μαγαζιά και βγαίνουμε στους δρόμους».

-- Παράλληλα, οι ΕΒΕ δέχονται τις συνέπειες μιας διαρκούς επίθεσης. Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της επίθεσης;

-- Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», εφαρμόζουν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική και προωθούν σειρά από μέτρα και προγράμματα (Γ' ΚΠΣ, αναπτυξιακός νόμος, απελευθέρωση της αγοράς, φορολογικό σύστημα, ασφαλιστικό κλπ) προκειμένου να προωθηθεί η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν ακόμα πιο δεσπόζουσα θέση στην αγορά και από την άλλη συρρικνώνει την οικονομική δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων, τις μαραζώνει και πολλές από αυτές τις καταστρέφει. Από τα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο το συμπέρασμα είναι ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται σε βάρος των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, των εργαζομένων και των αγροτών.

Σ' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις αποστολή του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να κινητοποιείται, να στηρίζει τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους και να τους προφυλάσσει από αυτή την καταστροφική πορεία που τους οδηγεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις 21 και 22 Μάρτη συνέρχεται επίσης η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ασκεί Προεδρία η ελληνική κυβέρνηση. Εκεί θα χαραχτούν και θα αποφασιστούν νέα μέτρα που θα αποτελέσουν ένα ακόμη πιο σκληρό χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, θα προωθηθούν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία γενικότερα και η αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό είναι μια πρόκληση η οποία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Η απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για πανελλαδική κινητοποίηση στις 21 Μάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων το πρωινό της Παρασκευής και αποκλεισμό των κατά τόπους γραφείων του ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ, κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι με τους ΕΒΕ δεν ξεμπέρδεψαν και τα αντιλαϊκά μέτρα που προγραμματίζουν να εφαρμόσουν δε θα είναι ένας περίπατος. Στην Αθήνα η συγκέντρωσή μας θα γίνει στις 7 το πρωί στην Ομόνοια, στα γραφεία του ΤΕΒΕ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Θα αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτική που μας καταδικάζει σε μαρασμό σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

-- Πώς προετοιμάζετε την κινητοποίηση και ποιο είναι το κάλεσμά σας προς τους ΕΒΕ;

-- Ολες αυτές τις μέρες γίνεται μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης, μέσα από κατά τόπους συσκέψεις, περιφερειακές και κλαδικές, μέσα από περιοδείες σε μαγαζιά, στις γειτονιές και άλλους τρόπους, από συνδικαλιστικά στελέχη που καλούν όλους τους ΕΒΕ να αγκαλιάσουν και να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιπαλεύουμε: Την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Τις υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές μας. Την αδυσώπητη φορολογική πολιτική που επιβάρυνε το 2002 με τις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις περίπου 3 δισ. ευρώ τις μικρές επιχειρήσεις. Τη συνάφεια τριετίας. Τα σχέδια για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

-- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών σας;

-- Σκοπός του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να παρεμβαίνει στις εξελίξεις με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό και συνολικά με τη δράση του να διαμορφώνει ευνοϊκούς συσχετισμούς και προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές. Οι επαγγελματίες βιοτέχνες έμποροι με τους εργαζόμενους, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, πρέπει να δημιουργήσουν κοινωνικό μέτωπο για να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας σχεδιασμένης ανάπτυξης προς όφελός τους.


Γ.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ