Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Μελαγχολία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Σε μυστικό δείπνο, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς καθορισμένη ατζέντα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα συζητούσε αργά χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες την κρίση στο Ιράκ και τη Μ. Ανατολή, αποφεύγοντας να θέσει το ζήτημα του «πρώτου πολέμου του 21ου αιώνα» στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και ενώ η διεθνής «νομιμότητα» έχει καταλυθεί από τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ για αυτοκρατορική εκστρατεία ανατροπής του «καθεστώτος Σαντάμ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συμβούλιο ξεκίνησε από το πρωί με την παρουσία μόνο του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο απουσίαζε, επικαλούμενος εσωτερικά προβλήματα από τον αποδεκατισμό του κυβερνώντος κόμματος, εξαιτίας της σύμπλευσης του Τ. Μπλερ με τις ΗΠΑ, ενώ οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας «αναμένονταν» αργά το βράδυ, ως συμβολική παρουσία.

Ηταν ένα μελαγχολικό Συμβούλιο, μιας κατακερματισμένης Ευρώπης, σ' ένα έρημο κτίριο. Οι πριμαντόνες της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που δε χάνουν ευκαιρία να επιδείξουν, με θλιβερή υποκρισία, τη δήθεν «αυτονομία» τους, δεν τόλμησαν ούτε καν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα του αμερικανικού πολέμου στο Συμβούλιό «τους». Αλλες φορές, όταν κοκορεύονται για τις αντεργατικές τους επιδόσεις ή για τις εξυπηρετήσεις προς τα αφεντικά, τρέχουν σαν τις (...) κότες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για να ιδιοποιηθούν τις «ειδήσεις». Τώρα, σιωπή. Μόνο ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα δήλωσε λυπημένος ότι «όλες αυτές οι διπλωματικές τυμπανοκρουσίες και η σύγχυση προκαλούν ένα αίσθημα αποτυχίας και φθοράς».

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φρ. Φρατίνι, σε μια έξαρση επικίνδυνης γελοιότητας, προέβη σε βαρύνουσες δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι «ήρθε η ώρα της δράσης, είναι η απόφαση του Μπους, άρα και της Ιταλίας» (!!!). Το αποκορύφωμα της ιλαροτραγωδίας αφορούσε την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που εξακολουθεί να βαυκαλίζεται για τη «σοβαρότητα» του ρόλου της, μπροστά στα άδεια έδρανα της ευρωπαϊκής απουσίας. Και ενώ από την Αθήνα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου Κ. Σημίτης δήλωνε ότι «οι ελπίδες αποφυγής του πολέμου είναι μηδαμινές», ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν στις Βρυξέλλες ότι συνεχίζει να αναλαμβάνει «πρωτοβουλίες και προσπάθειες» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης (!!!). Σαν να μην έφθανε αυτό, ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν ότι η ανύπαρκτη «Ελληνική Προεδρία» εγγυάται, λέει, την «εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» και τη «σταθερότητα στην περιοχή» (!!!). Ελεος (...). Είναι εντυπωσιακό το τι μπορούν να ξεστομίσουν πανικόβλητες και αυτιστικές διπλωματίες εν καιρώ πολέμου.

Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει με το χτεσινό συμβούλιο, αφού, αυτό συνήλθε για να «προετοιμάσει» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, που αρχίζει την Πέμπτη το απόγευμα. Μπορεί οι ΥΠΕΞ να στρουθοκαμήλισαν χτες στις Βρυξέλλες, αλλά την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων υποχρεούται τουλάχιστον να κρατήσει τα προσχήματα. Χτες έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη «έναρξη» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με «πανηγυρική» πρώτη συζήτηση για το περιβόητο «μέλλον της Ευρώπης», δηλαδή για την πολιτική αναθεώρηση («Διακυβερνητική Διάσκεψη») που το δεύτερο εξάμηνο του 2003 θα αποφασίσει για τη δομή και λειτουργία της ΕΕ. Ισως, σκέφθηκαν ότι εδώ δεν υπάρχει ευκρινές παρόν, είμαστε μια κινούμενη άμμος, πώς θα προπαγανδίσουμε ένα «ρόδινο μέλλον». Αν σκέφθηκαν έτσι, έπραξαν σωστά. Γιατί στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών απέναντι στον «πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα», η ΕΕ είναι διχασμένη και παράλυτη όσο ποτέ. Η Βρετανία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των ΗΠΑ και κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ συμμετέχει στο αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα με 45.000 μισθοφόρους. Η Ισπανία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των ΗΠΑ και κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά δε συμμετέχει στρατιωτικά, παρά τις προσφερόμενες «διευκολύνσεις».

Χτες, η «έκπληξη» ήρθε από τη Δανία, η οποία δήλωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ με στρατιωτικά πλοία και ειδικές δυνάμεις. Υποτίθεται ότι η Δανία έχει αυτοεξαιρεθεί από τις υποχρεώσεις άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, γιατί, λέει, ήταν «φιλειρηνική» χώρα. Τώρα, ξαφνικά, πολεμοκαπηλεί. Η Πορτογαλία προσέφερε ήδη «φιλόξενα» τη βάση για τη συνάντηση στις Αζόρες. Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες πρόσφεραν «διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ στη βάση των διμερών και ΝΑΤΟικών «υποχρεώσεων», μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία. Οσο για την Ιταλία και την Ελλάδα αποτελούν βάσεις εξόρμησης μείζονος σημασίας για την εκστρατεία κατά του Ιράκ. Μια σειρά από τις υποψήφιες, προς ένταξη στην ΕΕ, χώρες συμμετέχουν ήδη στρατιωτικά στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Υποτίθεται, λέει, ότι από την εποχή του «ψυχρού πολέμου» οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, για παντός είδους παραχωρήσεις και «διευκολύνσεις». Τώρα οι ΗΠΑ καταλύουν μονομερώς τη «διεθνή νομιμότητα». Δε θα έπρεπε η ΕΕ, αυτές τις κρίσιμες μέρες να συμφωνήσει, με «κοινή» απόφαση, ότι δεν παραβιάζονται οι παλιές διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά η τωρινή ΕΕ δε συμφωνεί με τον πόλεμο, πολύ περισσότερο που εξαπολύεται έξω και κατά στον ΟΗΕ; ΄Η η ΕΕ υπάρχει μόνο για την «ειρηνική» εκμετάλλευση των εργαζομένων;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2004-03-05 00:00:00.0)
Στο πλευρό των ΗΠΑ(2003-09-30 00:00:00.0)
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...(2003-03-20 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικοί εκβιασμοί και πιέσεις(2003-02-07 00:00:00.0)
Προετοιμάζοντας την «αντιπυραυλική άμυνα»(2001-06-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ