Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η 11η Σεπτέμβρη

Η «κρυφή» πλευρά της αμερικανικής στρατηγικής δεν είναι καθόλου ...κρυφή. Είναι πασίγνωστη και διατυπωμένη στο περίφημο «σχέδιο για ένα νέο αμερικανικό αιώνα». Οσο για τις δυο μελέτες - μανιφέστα (Ιούνης '97 - Σεπτέμβρης 2000), που εκπονήθηκαν σ' αυτό το πλαίσιο, αποτελούν, πλέον, τα θεμέλια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Τα κείμενα φέρουν την υπογραφή πολύ γνωστών ονομάτων, που σήμερα κυβερνούν, πια, τις ΗΠΑ: Τσέινι (αντιπρόεδρος), Ράμσφελντ (υπουργός Αμυνας), Γούλφοβιτς (υφυπουργός), Αμπραμς (σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής), Περλ (σύμβουλος υπουργού Αμυνας).

***

Ο στόχος των μελετών ήταν σαφής: Να διασφαλίσουν την πλανητική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, εμποδίζοντας κάθε άλλη βιομηχανική δύναμη να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στη διεθνή ή περιφερειακή σκηνή. Πώς; Μέσω μιας μονομερούς πολιτικής, ακόμα και διά της προσφυγής σε «προληπτικούς πολέμους».

Ο ΟΗΕ - στο πλαίσιο των δυο μανιφέστων - παρουσιάζεται σαν ένα «φόρουμ για αριστερίζοντες, αντισιωνιστές και αντιιμπεριαλιστές» («Μοντ Ντιπλοματίκ», Φλεβάρης 2003), στον οποίο οι ΗΠΑ θα πρέπει να προστρέχουν μόνο αν στηρίζει την πολιτική της Ουάσιγκτον.

Κάτι ακόμα: Στο «σχέδιο για ένα αμερικανικό αιώνα», το θέμα «Ιράκ» εξετάζεται αποκλειστικά υπό το πρίσμα των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Δεν τίθεται θέμα ούτε της δικτατορίας του Σαντάμ, ούτε της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε της κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής, ούτε τρομοκρατίας. Το μόνο που αναφέρεται είναι η ανάγκη να διατηρηθούν οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο. Επ' αόριστον...

***

Τέλος: Οι συντάκτες των μανιφέστων (αυτοί που σήμερα κυβερνούν τις ΗΠΑ) έλεγαν ότι «η μοναδική πλανητική υπερδύναμη», για να πραγματοποιήσει την «ιστορική της αποστολή», θα έπρεπε να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαζόταν.

Οπως αποδεικνύεται, μια τέτοια «ευκαιρία» (σ.σ.: παραμένει ερώτημα αν απλώς προέκυψε ή αν ...κατασκευάστηκε) δεν ήταν άλλη από την 11η Σεπτέμβρη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ