Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στο ρυθμό του πολέμου

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου ενάντια στο Ιράκ συζητά η κυβέρνηση

H ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χτες να κινείται στους ρυθμούς του πολέμου, με ενέργειες που απλώς αποσκοπούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως κάτι κάνει. Αλλωστε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κινήθηκε η Αθήνα και για όσο διάστημα υποτίθεται πως προσπαθούσε σθεναρά, από τη θέση της Προεδρίας της ΕΕ, να αποτρέψει τον πόλεμο.

Ετσι, λοιπόν, χτες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννος Παπαντωνίου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Χρήστος Βερελής, Γιώργος Ανωμερίτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Χρ. Πρωτόπαππας, οι υφυπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Τηλέμαχος Χυτήρης, καθώς και οι Νίκος Θέμελης και Σωκράτης Κοσμίδης. «Αντικείμενο της σύσκεψης», όπως δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ήταν η εξέταση των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν μετά τη βέβαιη πλέον προοπτική του πολέμου στο Ιράκ».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε με έμφαση την οδηγία στους Ελληνες πολίτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ. «Επειδή, είπε, ο πόλεμος είναι προ των πυλών δόθηκαν οι σχετικές εντολές για την εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Εκεί θα παραμείνει, προς το παρόν, μόνον το επιτόπιο προσωπικό. Θέλουμε και πάλι, να καλέσουμε όλους τους Ελληνες πολίτες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ - για τη δική τους ασφάλεια και μόνο - να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή». Μάλιστα, σχετικά με τους Ελληνες δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράκ, ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν αναγκάζουμε κανένα (να φύγει) αλλά είναι σαφές ότι καλούμε όλους τους Ελληνες πολίτες, άρα και τους δημοσιογράφους, να εγκαταλείψουν το Ιράκ για τη δική τους ασφάλεια. Από εκεί και πέρα, πρέπει να επιλέξουν και να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο αργότερα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλούσε τους Ελληνες πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Ιράκ και στο Κουβέιτ την παρούσα συγκυρία.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η στιχομυθία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρ. Πρωτόπαππα, σχετικά με την απόφαση για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Οταν επισημάνθηκε στον υπουργό ότι δεν εκκενώνονται οι πρεσβείες σε κάθε περίπτωση πολέμου, όπως, για παράδειγμα, στη Γιουγκοσλαβία, και ρωτήθηκε για το τι υπαγορεύει τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε πως «υπάρχει θέμα ασφάλειας. Για λόγους ασφάλειας ζητάμε από τους Ελληνες πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ». Οταν ο Χρ. Πρωτόπαππας ρωτήθηκε αν είναι αλήθεια ότι κατά τις διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ, οι τελευταίες είπαν ότι οτιδήποτε στη Βαγδάτη είναι στόχος και δεν εγγυώνται για τις διπλωματικές αποστολές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες διαβουλεύσεις».

Τα μέτρα

Αναφορικά με την κυβερνητική σύσκεψη ο υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες συνέπειες από τον πόλεμο:

- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

- Να συνεχιστεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, όπως και τώρα, για την επάρκεια του πετρελαίου.

- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παρεμποδιστούν φαινόμενα έντασης της κίνησης λαθρεμπόρων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργείται στο Ιράκ.

- Να υπάρχει στενή παρακολούθηση των αγορών για να αποφευχθούν τα προβλήματα, ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής.

- Τίθεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας σε εγρήγορση, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες νομαρχίες.

- Να ενταθούν τα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια, όπως επίσης και σε ξένες πρεσβείες και άλλους πιθανούς «ειδικούς στόχους».

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα μαζικής λαθρομετανάστευσης.

Το εαρινό συμβούλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε χτες και για την εαρινή σύνοδο κορυφής. «Η Ελληνική Προεδρία, είπε, προτίθεται, κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμβουλίου, να συζητήσει το θέμα της κρίσης στο Ιράκ», με στόχο να ληφθεί κοινή θέση.

Προφανώς, εν τη αγνοία του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι πια το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στρέφεται στην επόμενη μέρα του πολέμου, όταν θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση». Πρέπει, είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, στην εαρινή σύνοδο «να δούμε με ποιον τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση και της ΕΕ στις μετέπειτα εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ