Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΑ «ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ»...

ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Αγνοώντας τον ΟΗΕ που αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδιά του, ο πρόεδρος Μπους με διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράκ. Μια απόφαση που κουρελιάζει τη διεθνή νομιμότητα και γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στα εκατομμύρια πολιτών σε όλον τον κόσμο, που ζητούσαν να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη». (Από το κύριο θέμα των «ΝΕΩΝ»)

ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ»...: «Στο απόσπασμα του σερίφη βρίσκεται από χθες η παγκόσμια ειρήνη. Αδιαφορώντας παντελώς για τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν, ο ηγεμόνας ανήγγειλε το πρωί ότι δίνει 48ωρη προθεσμία στον Σαντάμ και την οικογένειά του να φύγουν. Πρώτο θύμα του, πριν αρχίσουν οι μάχες, η διεθνής έννομη τάξη, που διασφαλίζεται από τον ΟΗΕ. Η άρνησή του όμως να ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον απογυμνώνει από κάθε νομιμότητα και αποκαλύπτει την απομόνωσή του». (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)

«ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»: «Ο κόσμος εισέρχεται πλέον σε μια άκρως επικίνδυνη περίοδο των διεθνών σχέσεων, όπου καταργούνται ντε φάκτο οι μέχρι σήμερα ισχύουσες αρχές της διεθνούς νομιμότητας και εισάγεται η αντίληψη πως οιαδήποτε χώρα μπορεί να επιτίθεται εναντίον άλλης, κατά την απόλυτη κρίση της... Ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ βυθίζονται σε όλο και βαθύτερη κρίση, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε αγεφύρωτα χάσματα και ριζική μετάλλαξη του χαρακτήρα τους, με άγνωστα αποτελέσματα. Ενας απειλητικός κόσμος, γεμάτος αβεβαιότητες, αναδύεται, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης Μπους να κατακτήσει το Ιράκ, ώστε να επιβεβαιώσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ». (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ Ή...«Θα είναι (σ.σ. η ΕΕ) για πάντα ο κομπάρσος των Αμερικανών ή θα αποφασίσουν επιτέλους να αναλάβουν το πολιτικό και το οικονομικό κόστος, για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την ανάδειξή της σε μια πολιτική και οικονομική δύναμη με αυτόνομη παρουσία και δικό της λόγο στις διεθνείς εξελίξεις. Με δυο λόγια: Θα αποδεχτεί παθητικά την PAX AMERICANA ή θα αγωνιστεί για την κατοχύρωση των θεσμών που εγγυώνται για τη διεθνή ασφάλεια και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου!». (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγκιστρωμένοι στον ΟΗΕ, προσμένουν...(2003-04-09 00:00:00.0)
Στη γραμμή της υποκρισίας και του πλιάτσικου(2003-04-08 00:00:00.0)
Χανς Μπλιξ: οι Αμερικανοί ανυπομονούσαν(2003-03-21 00:00:00.0)
Οι λαοί σε σταυροδρόμι...(2003-03-07 00:00:00.0)
«Δεν απειλούμε κανέναν»(2003-02-15 00:00:00.0)
Νομικά και ηθικά αδικαιολόγητη η επίθεση(1998-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ