Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Νομικά και ηθικά αδικαιολόγητη η επίθεση

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος συζήτησε στη συνεδρίασή του της 4ης Φεβρουαρίου 1998, υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Ιουσίφ Αλ Φάισαλ, τις αμερικανικές απειλές για ευρείας κλίμακας στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ και του λαού του, και συμπέρανε τα παρακάτω:

1. Η κλιμάκωση των αμερικανικών απειλών, σε συνδυασμό με τη διπλωματική δραστηριότητα που τις συνοδεύει, τις πιέσεις που ασκούνται στα γειτονικά με το Ιράκ κράτη και τη συγκέντρωση των δυνάμεων και μέσων καταστροφής, ιδιαίτερα στις περιοχές του Κόλπου, είναι νομικά και ηθικά αδικαιολόγητη. Και σε περίπτωση που τα λόγια μετατραπούν σε έργα, θα οδηγήσει σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

2. Αυτή η κλιμάκωση αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση στον αραβικό χώρο, την περιοχή και διεθνώς. Εκτός από τη βρετανική υποστήριξη και τις δειλές και γνωστών κινήτρων θέσεις του Κουβέιτ, εντείνονται καθημερινά οι φωνές που αντιτίθενται σ' αυτή και στη χρήση της στρατιωτικής βίας ενάντια στο Ιράκ, προειδοποιούν για τις σοβαρές συνέπειές της για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή και τον κόσμο και καλούν να επιλυθεί η κρίση ανάμεσα στο Ιράκ και τις ΗΠΑ με διπλωματικά μέσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία, αντιτίθενται ξεκάθαρα στη χρήση της στρατιωτικής βίας ενάντια στο Ιράκ και θεωρούν ότι αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και ότι δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή και τον κόσμο και σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.

3. Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι προβαίνουν σ' αυτές τις ενέργειες από ενδιαφέρον για τη διεθνή νομιμότητα αποτελούν ασύστολη υποκρισία και ψεύδος. Οποιος ενδιαφέρεται για τη διεθνή νομιμότητα οφείλει να το πράττει απέναντι σε όλους και δεν μπορεί να προστατεύει το Ισραήλ και τους κυβερνώντες του, όπως τον Νετανιάχου, στις προκλήσεις του προς τη διεθνή κοινή γνώμη, την περιφρόνησή τους προς όλες τις αποφάσεις όλων των οργανισμών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν γίνει δεκτές από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ φοβούνται και αρνούνται να παραπεμφθεί η διαφορά τους με το Ιράκ στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

4. Η αμερικανική διοίκηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική όξυνσης για περισσότερους από έναν στόχους: να επιβάλλει τη θέληση και τις αποφάσεις τους στη διεθνή κοινότητα χωρίς να παίρνει υπόψη τη γνώμη των άλλων και τη διεθνή νομιμότητα, να εντείνει τον έλεγχο στα αραβικά πετρέλαια και τα πετρέλαια της Κασπίας Θάλασσας και να συνεχίσει τον εκβιασμό των κρατών και λαών των αντίστοιχων χωρών.

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει, επί του προκειμένου, τη μεγάλη σημασία της θέσης που έχει πάρει η Συρία, σαν λαός, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ, και εκτιμά ότι η θέση αυτή αποτελεί μέσο για την ενίσχυση της λαϊκής και επίσημης αραβικής αλληλεγγύης καθώς και έκφραση της πατριωτικής και εθνικής βούλησης και των υψίστων συμφερόντων του αραβικού έθνους.

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει, επίσης, τη σημασία της συνένωσης όλων των συριακών, αραβικών και διεθνών προσπαθειών, σε λαϊκό και επίσημο επίπεδο, για ν' αποκρουστούν τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και παγκόσμιου σιωνισμού, για να προστατευτεί ο αδελφός ιρακινός λαός από τον επικείμενο όλεθρο, για να εφαρμοστούν σε όλους οι αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας και να επιτευχθεί η δίκαιη και συνολική ειρήνη μέσα από τις συνιστώσες της στην περιοχή. Η συνένωση των προσπαθειών όλων των ελεύθερων και τίμιων ανθρώπων στον κόσμο μπορεί να χαλιναγωγήσουν το σχέδιο επιδρομής ενάντια στον ιρακινό λαό, όλους τους λαούς του αραβικού έθνους και την ειρήνη στον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρώτο βιολί» στα ευρωατλαντικά σχέδια από τον Περσικό έως το Μάλι(2020-12-09 00:00:00.0)
«Το Ιράκ είναι η αρχή»(2003-05-04 00:00:00.0)
Αγκιστρωμένοι στον ΟΗΕ, προσμένουν...(2003-04-09 00:00:00.0)
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών(2003-03-31 00:00:00.0)
Δήλωση αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό(2000-12-30 00:00:00.0)
"Να αγωνιστούμε κατά της πολεμικής υστερίας"(1998-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ