Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Ζυμώσεις για συμμαχική κυβέρνηση;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αχνό φως στις άκαρπες, μέχρι τώρα, προσπάθειες για το σχηματισμό νέας σερβικής κυβέρνησης άρχισε να διαφαίνεται το τελευταίο 48ωρο, οπότε και ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς άρχισε το δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Από στελέχη των κομμάτων αυτών φάνηκε πως επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία λέγεται πως θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, της Νέας Δημοκρατίας και του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς. Οι πρώτες ελπίδες για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης άρχισαν να προβάλλουν μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μιλουτίνοβιτς με τον Βουκ Ντράσκοβιτς. Συγκεκριμένα, ο Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι το πρόγραμμα των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Σερβίας, είναι αποδεκτό για το κόμμα του και πως απομένουν να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, σχετικά με τεχνικής φύσης θέματα. Οι μόνοι που φαίνεται πως διαφώνησαν είναι τα στελέχη του Ριζοσπαστικού Κόμματος, του Βόγισλαβ Σέσελι, οι οποίοι θέτουν ως όρο για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση τον ορισμό εντολοδόχου για το σχηματισμό της κυβέρνησης από τις τάξεις του Ριζοσπαστικού Κόμματος...

Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, οι χτεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι μετά από κρίση πολλών μηνών θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με τον Βουκ Ντράσκοβιτς. Επιμένουν, μάλιστα, ότι εάν τελικώς ο Ντράσκοβιτς συμμαχήσει με τους Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς, το γεγονός αυτό θα προσδώσει μια νέα διάσταση στην πολιτική ζωή της Σερβίας. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται απίθανο, μια που μετά τη διάλυση του συνασπισμού "Ζάγιεντο" της αντιπολίτευσης, ο Ντράσκοβιτς συμμάχησε με τους Σοσιαλιστές για την αποπομπή του δημάρχου του Βελιγραδίου, Ζόραν Τζίντζιτς, ενώ παρατηρείται και συνεργασία μεταξύ Σοσιαλιστών και του Ντράσκοβιτς στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Οπως είναι γνωστό, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ