Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
"Ετοιμη για στρατιωτική επίθεση" δηλώνει η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ. -

Κατακόρυφα έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης στον Περσικό Κόλπο καθώς οι αμερικανικές προειδοποιήσεις εντείνονται λίγες ώρες πριν ληφθεί οριστική απόφαση για τη μετάβαση ή όχι του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οι αντεγκλήσεις, οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, οι οποίες έχουν, ήδη, τεθεί σε θέση μάχης.

"Την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να δράσει κατά του Ιράκ σε περίπτωση που ο Ιρακινός Πρόεδρος δε δώσει τη λύση στην υπάρχουσα κρίση αποδεχόμενος πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ", τόνισε σε ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "το Ιράκ πρέπει να τιμωρηθεί στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι βασικές προϋποθέσεις της αναπόσπαστης συνέχισης των επιθεωρήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα προεδρικά μέγαρα και που δε γίνει εκ των προτέρων σεβαστή η απόλυτη δικαιοδοσία της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM" και κάλεσε τόσο τη διεθνή κοινή γνώμη όσο και τον αμερικανικό λαό να είναι προετοιμασμένος. Ο Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε την κατάσταση πρόκληση για την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον προτιμά τη διπλωματική λύση, στην περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεϊν αποδεχτεί, άνευ όρων, τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πλαίσια της προσπάθειας χειραγώγησης της αμερικανικής κοινής γνώμης υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ, αναμένεται να μιλήσουν, σήμερα το απόγευμα, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι τρεις επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σκοπεύουν στο να αντιστρέψουν το ελαφρώς αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τις τελευταίες μέρες, στις ΗΠΑ σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της διπλωματίας. Εκτός από την εκδήλωση στο Οχάιο, η Ολμπράιτ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περιοδεία σε μια σειρά από αμερικανικές πόλεις, ενώ ο Σάντι Μπέργκερ πρόκειται να απευθύνει μήνυμα μέσω δορυφόρου και σε χώρες της Ευρώπης.

Ομόφωνη απόφαση θέλει ο Ανάν

Την οριστική του απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι επίσκεψης στην ιρακινή πρωτεύουσα αναμενόταν να λάβει, αργά χθες το βράδυ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επρόκειτο να συναντηθούν εκ νέου, χθες βράδυ, για να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ κείμενο συμφωνίας, το οποίο ο Κόφι Ανάν θα μεταφέρει ως μήνυμα στον Ιρακινό ηγέτη, στην περίπτωση που τελικά εγκριθεί ομόφωνα το ταξίδι του αυτό. Οπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του Κόφι Ανάν, ο ΓΓ, που πρόκειται να μεταβεί πρώτα στο Παρίσι, επιθυμεί να ενημερώσει πριν από την αναχώρησή του και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις προς τον Κόφι Ανάν από μια σειρά από χώρες να μεταβεί στη Βαγδάτη το "γρηγορότερο δυνατό". Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Πενγκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες στη Μόσχα, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και κάλεσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταβεί άμεσα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Εντούτοις, όπως σημείωναν πολιτικοί αναλυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος για πρώτη φορά δε χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρό λόγο για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, την οποία αρκέστηκε να ονομάσει "ύστατη και επικίνδυνη λύση".

Στο ενδεχόμενο μετάβασης του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη αναφέρθηκε εκτενώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σάιντ αλ Σάχαφ στο Παρίσι. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο αλ Σάχαφ, που επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, τόνισε ότι "η ιρακινή ηγεσία θα δεχτεί την οποιαδήποτε ισορροπημένη λύση". Ο Ζακ Σιράκ, από την άλλη, κάλεσε τον Σαντάμ Χουσεϊν να συνειδητοποιήσει το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ο ιρακινός λαός και επανέλαβε ότι ο Κόφι Ανάν οφείλει να μεταβεί άμεσα στη Βαγδάτη. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ, η οποία ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος απεσταλμένος Ντενίς Μποσάρ συνεχίζει την περιοδεία του στη Μαλαισία, την Ινδία και το Πακιστάν, συμπληρώνοντας ότι η γαλλική ηγεσία ελπίζει η σαφής θέση της κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης θα αποτρέψει επικείμενα αντίποινα των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Ανάλογες εκκλήσεις προς τον Κόφι Ανάν έκαναν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο Βέλγος ομόλογός του Ερίκ Ντερίκ, που απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, αν και δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εκτίμησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στη Βαγδάτη εντός της τρέχουσας βδομάδας. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή μικρής στρατιωτικής δύναμης στον Κόλπο, όπως άλλωστε αναμένεται να κάνει και το ολλανδικό μέσα στις επόμενες μέρες.

Αποστασιοποίηση από τον αραβικό κόσμο

"Κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι επιτυχής η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη" είναι διατεθειμένη να κάνει η ιρακινή ηγεσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ. Λίγο νωρίτερα, ο Ταρέκ Αζίζ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Γιασίν μπιν Γιάμπρ αλ Τάνι, του οποίου την παρουσία στην ιρακινή πρωτεύουσα χαρακτήρισε "θετικότατο βήμα". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις, αν και τόνισε ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης παραμένει πάντα ανοιχτό. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, στην ιρακινή πρωτεύουσα τα πνεύματα είναι, ήδη, οξυμένα καθώς έχουν, ήδη, εμφανιστεί μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Πληροφόρησης του Μπαχρέιν, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι δεν έχει και δεν πρόκειται να δοθεί άδεια στα αμερικανικά αεροσκάφη να απογειωθούν από το έδαφος του με προορισμό το Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπαχρέιν βρίσκεται η έδρα του 5ου αμερικανικού Στόλου. Ανάλογη στάση έχουν τηρήσει η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Εντείνεται η αμερικανική παρουσία του Κόλπου

Οπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό επιτελείο στον Περσικό Κόλπο έφθασε, χθες, στην περιοχή το ελικοπτεροφόρο πλοίο "Γκουάμ", που συνοδεύεται από άλλα 3 πλοία, και μεταφέρει 25 ελικόπτερα και 2.000 πεζοναύτες. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή σε άλλους 6.000 άνδρες να μεταβούν στον Κόλπο, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκεται στην περιοχή σε 25.000 άνδρες. Στην είσοδο του Κόλπου έφθασε, χθες, και το ολλανδικό καταδρομικό "Αμπραχάμ Βαν ντερ Χαλστ", το οποίο αναμένει σχετική εντολή της κυβέρνησής του για να πάρε θέση μάχης. Σήμερα, αναμένεται να καταπλεύσει και η καναδέζική φρεγάδα "Τορόντο", όπως και η στρατιωτική δύναμη που αποστέλλει η Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ