Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
"Υψηλή" η συμμετοχή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το ποσοστό συμμετοχής στη χτεσινή πρώτη μέρα των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία εμφανίστηκε ιδιαίτερα υψηλό, παρά τη βία που στιγμάτισε τη διεξαγωγή τους. Σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, ξεπέρασε το 80%, ενώ συνολικά υπολογίζεται (σε όλες τις περιοχές όπου ψήφισαν οι πολίτες, για 222 έδρες) στο 55% από την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Στην απομακρυσμένη βορειοανατολική πολιτεία Τριπούρα, όπου μια συνεχιζόμενη εξέγερση και δεκαετίες απηνών εθνικιστικών συγκρούσεων έχουν κοστίσει εκατοντάδες ζωές, η συμμετοχή έφτασε το 85%, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι είναι διακριτά σημεία απάθειας των εκλογέων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατέβαζαν το συνολικό δείκτη συμμετοχής στο 50% χτες, αν και το ποσοστό ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Ο επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, Μανοχάρ Σινγκ Τζιλ, είπε χτες ότι η πρώτη φάση της εκλογικής διαδικασίας ήταν "πολύ ειρηνική".

Οι υπόλοιπες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν την 22α, 23η Φλεβάρη και την 7η Μάρτη. Δύο επαρχίες στο Βορρά θα ψηφίσουν τον Ιούνη.

Η βία κατά την εκλογική διαδικασία κόστισε τις ζωές 22 ανθρώπων τη Δευτέρα, ενώ χτες σκοτώθηκαν άλλοι 4 άνθρωποι στην πόλη Κουαμπατουάρ. Η ψηφοφορία, σχολίαζε το CNN, θα επαναληφθεί σε αρκετές περιοχές λόγω της βίας και άλλων προβλημάτων.

Αρκετοί ψηφοφόροι έλεγαν στους ξένους ανταποκριτές ότι έχουν "οργιστεί" από τις υποψηφιότητες ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται - και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κριθεί - ένοχοι (!) για σκάνδαλα διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ