Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αγκιστρωμένοι στον ΟΗΕ, προσμένουν...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ -ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Θα χρειαστεί να έρθουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εξασφαλίσουν τη στήριξη της διεθνούς νομιμότητας για οτιδήποτε πιο φιλόδοξο από την παρουσία τους ως κατοχικής δύναμης».

Αυτή η δήλωση του Σάσι Θαρούρ βοηθού του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αποκαλύπτει την ουσία των μυστικών και φανερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Αμερικανο-Βρετανών και όλων των υπολοίπων που έμειναν εκτός του πολέμου, αλλά προσβλέπουν σε μέρος της λείας... και οι εισβολείς τους χρειάζονται τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη συμμετοχή στο κόστος της ανοικοδόμησης. Αποκαλυπτικός και πάλι ο Σάσι Θαρούρ πρόσθεσε ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κατοχής χρειάζονται την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν σχεδιάζουν το «μετασχηματισμό της κοινωνίας ή της πολιτικής, ή την εκμετάλλευση των οικονομικών πηγών»... «Ειδάλλως θα υπάρχουν δυσκολίες, ως προς το ποιες χώρες θα είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτή την ομάδα ή θα την αντιμετωπίσουν ως το βραχίονα τη στρατιωτικής κατοχής στο Ιράκ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η εμπλοκή του Οργανισμού μπορεί να προσδώσει την αναγκαία νομιμότητα.

Στο μεταξύ, τα αραβικά κράτη του Κόλπου, κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλώνουν τώρα πως ο λαός του Ιράκ θα πρέπει να αποφασίσει για το δικό του μέλλον μετά την αμερικανική εισβολή, και τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, όπως υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν έξι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο.

Κεντρικός ρόλος για τον ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ επιδιώκεται από τη Γερμανία, αλλά και από τη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επανέλαβαν χτες ότι επιθυμούν ο ΟΗΕ να έχει κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ και λόγω της «εμπειρίας» του και λόγω της «νομιμοποίησής» του. Ειδικότερα, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κι ανάμεσά τους η βρετανική» συντάσσονται με το επίσημο γερμανικό αίτημα.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των συζητήσεων Γαλλίας, Ρωσίας και Γερμανίας, θα βρεθεί ο πόλεμος στο Ιράκ κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λένινγκραντ όπου θα μεταβούν το Σαββατοκύριακο ο Ζακ Σιράκ, ο Κόφι Ανάν και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χώρες που ΚΑΠΟΤΕ ήταν αντίθετες με την επέμβαση στο Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Τέλος, συνομιλίες στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Μαδρίτη, με τους ομολόγους του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Ανα Παλάθιο αντιστοίχως, για το θέμα του Ιράκ θα έχει από σήμερα, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Φόρεϊν Οφις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ