Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στους «προστάτες» των δημοσιογράφων

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ προσπάθησε χτες να δικαιολογήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν - και από τον ίδιο προσωπικά - για να φύγουν από τη Βαγδάτη οι Ελληνες πολεμικοί ανταποκριτές (ορισμένοι επέστρεψαν την περασμένη βδομάδα). Οταν έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν χτες το πρωί και το κτίριο που στεγάζεται το συνεργείο του «Αλ Τζαζίρα», με συνέπεια να χάσει τη ζωή του και ο εικονολήπτης του καναλιού, ο Χρ. Πρωτόπαππας βρήκε την ευκαιρία για να εκφράσει τη δυσφορία του στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, λέγοντας πως η κυβέρνηση έδειξε ότι φροντίζει για τη ζωή των Ελλήνων δημοσιογράφων.

ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους αστήρικτους ισχυρισμούς του υπουργού - που θέλησε να εμφανιστεί και σαν «σωτήρας» της ζωής των Ελλήνων δημοσιογράφων που πήγαν να καλύψουν τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ - την έδωσε ο Σωτήρης Δανέζης (πολεμικός ανταποκριτής του ΜΕΓΚΑ στη Βαγδάτη), ο οποίος είπε: «Θέλω να με ακούσουν όλοι. Εμείς (σ.σ. οι Ελληνες και γενικότερα οι πολεμικοί ανταποκριτές από διάφορες χώρες) δεν ήρθαμε εδώ για να φύγουμε. Οταν ήρθαμε εδώ να καλύψουμε τον πόλεμο, ξέραμε τους κινδύνους. Ομως, ήρθαμε να καλύψουμε τα γεγονότα και όχι για να φύγουμε»!

ΚΑΙ ΑΝΤΙ Ο κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ να σιωπήσει, επανέλαβε τα γνωστά, «εμείς οφείλαμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να φύγουν», αποσιωπώντας το γεγονός ότι κανείς από τους Ελληνες πολεμικούς ανταποκριτές δε ζήτησε από την κυβέρνηση κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως ο Χρ. Πρωτόπαππας μπέρδεψε τον πρέσβη των ΗΠΑ - που ένιωθε να τον ενοχλούν οι ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων από τη Βαγδάτη και πρόβαλε τις σχετικές αξιώσεις στην κυβέρνηση - με τους Ελληνες δημοσιογράφους...

ΤΟ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΤΡΟΠΗ, είναι λίγο. Το γεγονός ότι χτες επαναλήφθηκαν οι πιέσεις, όχι μόνον από την αμερικανική κυβέρνηση (που, εκτός των άλλων, χτες, διάλεξε να βομβαρδίσει επιλεκτικά χώρους που εργάζονται οι ξένοι πολεμικοί ανταποκριτές στη Βαγδάτη), αλλά και από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου (που ζήτησε από τους Ελληνες ανταποκριτές να επιστρέψουν), δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι πολεμικοί ανταποκριτές, Ελληνες και ξένοι (που εξακολουθούν να παραμένουν στο Ιράκ και να καλύπτουν αυτό το βρώμικο και άδικο πόλεμο), κάνουν πολύ καλά τη δουλιά τους. Δεύτερον, ότι οι αλήθειες που κάνουν το γύρο του κόσμου γύρω από αυτό τον βρώμικο και άδικο πόλεμο - με τις εικόνες και τα ρεπορτάζ που στέλνουν οι πολεμικοί ανταποκριτές - ενοχλούν πάρα πολύ τόσο τους Μπους και Μπλερ όσο και τους κάθε είδους φανερούς ή σιωπηρούς υποστηρικτές τους.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ, για τον οποίο χτες αναβαθμίστηκαν οι πιέσεις στους Ελληνες - και προφανώς όχι μόνο - πολεμικούς ανταποκριτές στο Ιράκ, από τους οποίους ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε να επιστρέψουν. Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, που επιχειρούν να μας πείσουν πως ενδιαφέρονται για τη ζωή των Ελλήνων πολεμικών ανταποκριτών στο Ιράκ περισσότερο από τους ίδιους - όπως προσπαθούν οι Αγγλοαμερικάνοι να μας πείσουν ότι ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ γίνεται για την απελευθέρωση και τη σωτηρία του ιρακινού λαού από το δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν - τίθεται το ερώτημα: Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ωμή προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης (2003-05-09 00:00:00.0)
Δολοφονούνται εν ψυχρώ δημοσιογράφοι (2003-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-04 00:00:00.0)
«Υπερέβη εαυτόν» ο υπουργός... (2003-04-03 00:00:00.0)
Συνένοχοι στο έγκλημα (2003-03-20 00:00:00.0)
Συνένοχοι στο έγκλημα (2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ