Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ
Διατάσσοντας και επιτάσσοντας

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Ο τόπος της συνάντησης της «επιχείρησης Μπους - Μπλερ» όχι τυχαίος. Το ματοβαμμένο Ολστερ, ένα κομμάτι της Ιρλανδίας υπό κατοχή εδώ και αιώνες. Μία παγιωμένη κατάσταση... Τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες των κρατών που εισβάλλουν στο Ιράκ, στον πρώτο προληπτικό πόλεμο της ιστορίας; Τίποτα ιδιαίτερο ή καλύτερα καινούριο... επανάληψη των πολλάκις δεδηλωμένων. Πιο κυνικά όμως, λακωνικά, δίνοντας ουσιαστικά διαταγές κι επισημοποιώντας το εξαρχής προβλεπόμενο χώρο όπου θα «κινηθούν όλοι οι υπόλοιποι».

«Οι συμμαχικές δυνάμεις κερδίζουν την καρδιά και το νου του ιρακινού λαού όσο ο έλεγχος του Σαντάμ Χουσεΐν εξασθενεί» ανακήρυξαν και οι δύο ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου που σηματοδότησε και το τέλος της σχεδόν διήμερης συνάντησής τους.

Παίρνοντας κατόπιν το λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αποδίδοντας τιμές στο Στρατό και ειδικά στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την «εξαιρετική ικανότητά τους», επανέλαβε... «Σε όλα τα τμήματα της χώρας ενισχύεται η δύναμή μας, το καθεστώς εξασθενεί και ο ιρακινός λαός στρέφεται σε εμάς» και προσέθεσε ότι «οποιοσδήποτε δει τη χαρά στα πρόσωπα των Ιρακινών στη Βασόρα... μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για πόλεμο απελευθέρωσης και όχι κατοχής»!

Από την πλευρά του για το θέμα, ο Τζορτζ Μπους, αναγνωρίζοντας ότι παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις αγνοεί εάν ο Ιρακινός ηγέτης επέζησε των αεροπορικών επιδρομών, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «όπου να 'ναι χάνει την εξουσία» και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά... «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τα χέρια του Σαντάμ γύρω από το λαιμό των Ιρακινών, όπως το έχω περιγράψει, αρχίζουν να χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να σας πω αν και τα δέκα δάχτυλα έχουν αφήσει το λαιμό, αλλά ένα ένα αρχίζει να χαλαρώνει και οι άνθρωποι αρχίζουν να το αισθάνονται».

Οπως ήταν εύλογο και αναμενόμενο, επίκεντρο της τρίτης κατά σειρά συνάντησης «επιχείρησης Μπους - Μπλερ», ήταν το Ιράκ και η «μεταβατική κυβέρνηση» πια και η ανοικοδόμηση.

Κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό φυσικά ο ΟΗΕ έχει «ζωτικό ρόλο» στην προσπάθεια που θα γίνει για την ανοικοδόμηση της υποδομής του Ιράκ - μιας υποδομής που οι ίδιοι εδώ και 12 χρόνια καταστρέφουν - αναφορικά στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και στη μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον όρο... ότι τελικά το Ιράκ πρέπει να διακυβερνηθεί από τον ίδιο τον ιρακινό λαό, τονίζοντας ότι «είναι λάθος επιλογή» η διαμάχη εάν θα πρέπει να διακυβερνηθεί από τις «συμμαχικές δυνάμεις ή από τον ΟΗΕ»... ενώ έκανε έκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να πάει στο Λονδίνο για συνομιλίες μέσα σε αυτή την εβδομάδα!

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι θέλει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μία μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση, συμφώνησε με τον Μπλερ για το «ζωτικό ρόλο του ΟΗΕ», αλλά τόνισε... «η μεταβατική κυβέρνηση θα υπηρετήσει έως ότου καταστεί δυνατή η εκλογή μιας μόνιμης κυβέρνησης από τον ιρακινό λαό» ανέφερε ο Μπους, επισημαίνοντας ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν Ιρακινοί τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό.

Αλλα θέματα της συνάντησης ήταν το Παλαιστινιακό, όπου θεωρείται δεδομένο ότι συζητήθηκε το σχέδιο του «οδικού χάρτη», ενώ όσον αφορά στο Βορειοϊρλανδικό, μετά την αναχώρηση του Μπους από το διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ με προορισμό την Ουάσιγκτον, υπήρξε κοινή ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού και του Βρετανού ομολόγου του Μπέρτι Αχερν, όπου καλούν όλες τις δυνάμεις στη Βόρεια Ιρλανδία να θέσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις «παραστρατιωτικές ομάδες» και τις πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουν την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ