Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
Κρίσιμες ώρες

Μαχητές«πεσμεργκά» νότια του Κιρκούκ. Οι Αμερικανοί δε μοιάζουν διατεθειμένοι να τους αφήσουν να πάρουν τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής

Associated Press

Μαχητές«πεσμεργκά» νότια του Κιρκούκ. Οι Αμερικανοί δε μοιάζουν διατεθειμένοι να τους αφήσουν να πάρουν τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής
ΣΑΜΣΑΜΑΛ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΣΙΛΩΠΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ -

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην κρισιμότερη φάση του μοιάζει να εισέρχεται το λεγόμενο Βόρειο Μέτωπο, στο οποίο σημειώνονταν χτες παράλληλες εξελίξεις σε όλα τα πεδία. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στις περιοχές του Βορείου Ιράκ με τη «μεγαλύτερη ένταση των τελευταίων ημερών» εναντίον ιρακινών θέσεων σε Μοσούλη και Κιρκούκ, ενώ αναφέρονταν από ειδησεογραφικά πρακτορεία «υποχωρήσεις» των Ιρακινών, ωστόσο στην πραγματικότητα η κατάσταση παρέμενε επί της ουσίας στάσιμη.

Οι Αμερικανοί συνέχιζαν να εμποδίζουν τους Κούρδους να μπουν στο Κιρκούκ, εκτιμούσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μετέδιδε ότι παρά το γεγονός πως οι μαχητές πεσμέργκα βρίσκονται ως και πέντε χιλιόμετρα από την πόλη που θέλουν να μετατρέψουν σε πρωτεύουσά τους, οι αξιωματικοί των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τους διατάσσουν, πρακτικά, να μείνουν εκτός της. Ο λόγος είναι γνωστός. Το Κιρκούκ, όπως και η Μοσούλη είναι οι περιοχές όπου βρίσκονται τα φθηνότερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου - με κόστος εξόρυξης, σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών της βιομηχανίας, 1-5 δολάρια.

Πέραν του ότι οι Αμερικανοί θέλουν να νέμονται οι ίδιοι τα κοιτάσματα της περιοχής όταν επιβάλουν κατοχή μετά το πέρας της εισβολής και του πολέμου κατά του Ιράκ, η αποτροπή της κουρδικής κατάληψης αφορά και στη «συγκράτηση» της Τουρκίας που προειδοποιούσε διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως και προχτές, ότι τυχόν παραχώρηση των περιοχών αυτών στους Κούρδους αποτελεί casus belli. Οι Κούρδοι φέρονταν αποφασισμένοι, σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, Μπαρχάμ Σαλίχ, να «περιμένουν» ώσπου οι Αμερικανοί «να καταλάβουν τη Βαγδάτη», πριν κάνουν την κίνησή τους.


Associated Press

Η καταγγελία, χτες, από Ιρακινούς Κούρδους αξιωματούχους ότι τουρκικά πυροβόλα έβαλλαν επανειλημμένως εναντίον κουρδικών χωριών στα σύνορα, χωρίς να υπάρξουν απώλειες, σύμφωνα με ανταποκριτή του «Ρόιτερς» που επισκέφθηκε την περιοχή, προκάλεσε την άμεση διάψευση του Αμπντουλά Γκιούλ, του Τούρκου ΥπΕξ, ο οποίος διέβλεψε - και σωστά - ότι, αν άφηνε εκκρεμές το ζήτημα η Αγκυρα, κινδύνευε να περάσει η ρήξη με τις ΗΠΑ από το θεωρητικό και πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο με κυριολεκτικά απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι Κούρδοι της Πατριωτικής Ενωσης όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο, είπαν ότι Τούρκοι στρατιωτικοί «παραδέχτηκαν» πως αυτοί έπληξαν βοσκοτόπια των Ιρακινών Κούρδων για άγνωστη αιτία. Ο Γκιούλ αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό, πόσο μάλλον παραδοχή του: «πρόκειται για εντελώς ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε, ενώ πηγές του τουρκικού επιτελείου βεβαίωναν πως όλες οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή γίνονταν «υπό αμερικανικό συντονισμό». Η κουρδική άποψη ήταν πως επρόκειτο για «πρόκληση που αποσκοπεί να δημιουργήσει αστάθεια».

Δεν αποκλείεται όντως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να βομβάρδισαν κουρδικές περιοχές, παρά τις επίσημες διαψεύσεις -- οι πληροφορίες από την Αγκυρα φέρουν το επιτελείο να διακατέχεται από ένα μείγμα πανικού και οργής για την προώθηση των Κούρδων. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η Τουρκία τα τινάζει όλα στον αέρα: το ΝΑΤΟ έχει απειλήσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη χώρα σε περίπτωση εισβολής, ενώ ΕΕ και Αμερικανοί εκβιάζουν πλέον ανοιχτά την Αγκυρα, προειδοποιώντας ότι αν δε συγκρατηθεί και προωθήσει τα στρατεύματά της πέραν των συμπεφωνημένων «ορίων», των 20 χλμ., η μεν πρώτη θα επιβάλει βαρύτατες κυρώσεις, ενώ φυσικά οι Αμερικανοί απειλούν με πολύ πιο ωμούς όρους.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να διαψεύσει ότι επιχειρεί να συμπήξει «συμμαχία» με το Ιράν και τη Συρία. Μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ΥπΕξ Καμάλ Χαραζί και την αναζήτηση κοινής πολιτικής στο Κουρδικό, ο Γκιούλ αναμενόταν να ταξιδέψει στη Δαμασκό το Σαββατοκύριακο για το ίδιο θέμα. «Είναι φυσικό να διαλεγόμαστε... με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας». Οι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά δύσπιστοι ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Η δήλωση από πλευράς συριακού υπουργείου Εξωτερικών, διά στόματος της εκπροσώπου του Μπουσάινα Σααμπάν, «η Συρία, η Τουρκία και το Ιράν, που θέλουν να διατηρηθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάνουν συνεχώς διαβουλεύσεις και καταβάλλουν προσπάθειες για το συντονισμό των ενεργειών προς την κατεύθυνση αυτή» δε βελτίωσε τις εντυπώσεις αυτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ