Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ιμπεριαλιστικός συμβιβασμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κρίσιμο σημείο τώρα είναι να πραγματοποιηθεί η ανασυγκρότηση του Ιράκ, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η μεταπολεμική φάση να καθοριστεί από τον ΟΗΕ». Αυτά είπε, προχτές, ο Κ. Σημίτης σε δημόσια δήλωσή του. Δηλαδή, όλα θα είναι καλώς καμωμένα, εφόσον αναλάβει ο ΟΗΕ την «ανασυγκρότηση» του Ιράκ. Με άλλα λόγια, εφόσον πάρουν μέρος στο πλιάτσικο - μέσω των διαδικασιών του ΟΗΕ - και όσες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, κλπ.) αντιτάχθηκαν δήθεν στον πόλεμο.

Πράγματι, είναι σαφέστατο το περιεχόμενο του προτεινόμενου από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ ιμπεριαλιστικού συμβιβασμού. Εξίσου καθαρός είναι ο απάνθρωπος και αισχρός χαρακτήρας του: Εάν αναλάβει ο ΟΗΕ, αφήνουμε στην άκρη και ξεχνάμε τον άδικο και παράνομο χαρακτήρα του πολέμου. Νομιμοποιούμε την εισβολή, αλλά οι δυνάμεις κατοχής στο όποιο μεταπολεμικό Ιράκ δε θα είναι αμερικανοβρετανικές, αλλά του ΝΑΤΟ ή κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Οι όποιοι κουίσλιγκ - ακόμη και μετά την όποια «μεταβατική» περίοδο - δε θα διοριστούν από τον Τζ. Μπους και τον Τ. Μπλερ, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανάλογα, θα μοιραστούν τα συμβόλαια ανοικοδόμησης, τα πετρέλαια, οι αγορές και οι ζώνες επιρροής στη Μέση Ανατολή, κλπ., κλπ.

Δε φαίνεται πιθανό, βέβαια, να δεχτεί ο Λευκός Οίκος την πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων του στην «αντιτρομοκρατική» λυκοσυμμαχία. Ο Κ. Σημίτης, πάντως, έπαιξε τον -τουλάχιστον - θλιβερό ρόλο του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ