Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σφοδρές μάχες στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι, πλέον, στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς εκεί, στους δρόμους, τις λεωφόρους και τις γέφυρες της Βαγδάτης, ανάμεσα στα σπίτια, στις πολυκατοικίες και στα δημόσια κτίρια, σημειώνονται σκληρότατες μάχες, των οποίων η έκβαση θα σηματοδοτήσει και την τελευταία φάση της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, έχοντας εισέλθει στις πόλεις του νοτίου Ιράκ, μετά από πολυήμερες σκληρές μάχες, δήλωναν ότι γίνονται ακόμη σποραδικές συγκρούσεις και προσπαθούν «να τις ασφαλίσουν».

Από το πρωί, άνδρες του πρώτου Σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών έδιναν σκληρές μάχες, προχωρώντας στην εισβολή τους από τα νοτιοανατολικά στην ιρακινή πρωτεύουσα. Λίγο πριν τραυματιστεί στο ξενοδοχείο «Palestine», η ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters μετέδιδε ότι για πρώτη φορά ελικόπτερα «Απάτσι» επιχειρούσαν στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, έχοντας ως κύριο στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ρασίντ». Αργότερα το μεσημέρι, η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ ανακοίνωνε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες ελέγχουν το «Ρασίντ», το οποίο απέχει περίπου 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Από χτες το πρωί, διεκόπησαν οι μεταδόσεις της ιρακινής τηλεόρασης, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε ότι δεκάδες ιρακινές οικογένειες προσπαθούν να εξέλθουν της Βαγδάτης.


Associated Press

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκε το προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας, στη δυτική όχθη του Τίγρη, όπου από τη νύχτα οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για την ανακατάληψή του. Μέχρι το βράδυ, οι μάχες μαίνονταν και τα αμερικανικά τεθωρακισμένα φέρονταν να παραμένουν στον περίβολο του μεγάρου. Οι βομβαρδισμοί στα νότια και στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης ξανάρχισαν από νωρίς χτες το απόγευμα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αμερικανικά αεροσκάφη Α 10 πετούσαν σε χαμηλό ύψος και έβαλλαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Αλλεπάλληλα πυρά δέχτηκαν το υπουργείο Σχεδιασμού, το υπουργείο Πληροφοριών αλλά και τα προεδρικά μέγαρα.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν συνεχόμενα και σε δύο γέφυρες του Τίγρη, τη γέφυρα αλ Τζουμχουρίγια, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, και στη γέφυρα Σινάκ. Αργά το βράδυ, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ιρακινές θέσεις στην ανατολική πλευρά της γέφυρας Τζουμχουρίγια, προκειμένου να κάμψουν την αντίστασή τους, ενώ τουλάχιστον 2 αμερικανικά άρματα μάχης «Αμπραμς» προσπαθούσαν, όλη την ημέρα, να τη διασχίσουν ανεπιτυχώς.

«Αναπόφευκτο το αποτέλεσμα, δεν έχουμε ακόμη νικήσει»

Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος των Αμερικανών δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, δήλωνε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να εισβάλλουν στη Βαγδάτη και από το βορρά, ενώ ταυτόχρονα ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριζε, εμποδίζουν μετακινήσεις ιρακινών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ είτε προς το Τικρίτ είτε προς τη Βαγδάτη. Ο Μπρουκς επιβεβαίωσε, επίσης, ότι κατερρίφθη στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης ένα αεροσκάφος Α 10, και ότι διεσώθη ο πιλότος, παραδεχόμενος εμμέσως ότι ούτε τη συγκεκριμένη περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν εντελώς. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, υποστήριζε ότι θα «συνθλιβούν οι εισβολείς».

Ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων, στρατηγός Πίτερ Γουόλ, εκτιμούσε ότι «πιθανώς οι Ιρακινοί να δώσουν την τελική μάχη για την τιμή των όπλων και αυτό θα μας οδηγήσει σε δύσκολες στιγμές, αν και το τελικό αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο». Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός συνταγματάρχης Αλ Λόκγουντ, δήλωνε ότι τουλάχιστον 4.000 Βρετανοί στρατιώτες, 200 άρματα μάχης και εκατοντάδες ελαφρά τεθωρακισμένα βρίσκονται, πλέον, στο κέντρο της Βασόρας αλλά, όπως υποστήριξε, «η πόλη δεν είναι ακόμη ασφαλής. Θα χρειαστούμε ορισμένες μέρες και μπορεί να υπάρξει στιγμιαία επανάληψη εχθροπραξιών». Οι Βρετανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι συναντήθηκαν με κάποιον που αποκάλεσαν «τοπικό σεΐχη» και ότι αποδέχτηκε να αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση της πόλης, ενώ ανέφεραν σειρά περιστατικών λεηλασίας στην ισοπεδωμένη, κυριολεκτικά, πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ