Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μπροστά σε μεγαλύτερα καθήκοντα και απαιτήσεις

Ο νέος γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο νέος γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ
Δυναμώνοντας η Κομματική Οργάνωση Πειραιά, πιο ώριμη μέσα από την εμπειρία, τη θετική, αλλά και αδύνατη σε ορισμένους τομείς δράσης της, μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στα νέα μεγαλύτερα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά μας τόσο με τις επιταχυνόμενες εξελίξεις λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όσο και με τις αντιλαϊκές πολιτικές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει καθαρά τόσο μέσα από την εισήγηση όσο και από την πλούσια και ζωντανή συζήτηση που έγινε στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης, την περασμένη Κυριακή. Στη συνδιάσκεψη νέος γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ εκλέχτηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως τονίστηκε στην εισήγηση της ΕΠ της ΚΟΠ, που έκανε ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΟΠ, Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, σημαντικοί ήταν οι αγώνες που έγιναν π.χ. στη Ζώνη, τους ναυτεργάτες, για την Παιδεία κλπ. Η οργάνωση πρωτοστατεί στην κινητοποίηση του πειραιώτικου λαού ενάντια στο βάρβαρο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και της νεολαίας.

Αυτά δείχνουν και τις δυνατότητες της οργάνωσης, αλλά και την ανάγκη να λυθούν αποφασιστικά προβλήματα που αναδεικνύονται μπροστά μας, ώστε να ανέβει, αποφασιστικά, η ιδεολογικοπολιτική παρέμβασή μας, με στόχο: Τη συνέχιση της προσπάθειας για διεύρυνση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, στην πολιτικοϊδεολογική αντιπαράθεση και για πολιτικά οργανωτικά αποκρυσταλλώματα. Για την προώθηση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την υλοποίηση του κεντρικού πολιτικού στόχου του Κόμματος: τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

Με σταθερό προσανατολισμό

Εδώ προβάλλει το ζήτημα του σταθερού προσανατολισμού όλης της Οργάνωσης, από το Γραφείο και την ΕΠ της ΚΟΠ μέχρι τις ΚΟΒ και τα μέλη του Κόμματος, στον κεντρικό αυτό στόχο, να παλεύεται με ενιαίο τρόπο. Οπως τονίστηκε, χαρακτηριστικά, στόχος είναι: Η εκλαΐκευση και υλοποίηση στην καθημερινή δράση μέσα στο λαό της γραμμής συσπείρωσης και της πολιτικής συμμαχιών που απαιτείται. Η δουλιά με τις θέσεις του Κόμματος, εμπλουτίζοντας ανάλογα με το χώρο, στις επιμέρους συσπειρώσεις, μέτωπα πάλης που αναπτύσσουμε. Σύνδεση στην όλη παρέμβασή μας της τακτικής με τη στρατηγική επιδίωξη του Κόμματος, ωριμάζοντας και συγκεντρώνοντας δυνάμεις στη λογική της ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό.

Αυτά παράλληλα και ταυτόχρονα με την αποκάλυψη της πολιτικής και του ρόλου των άλλων πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων, όπως π.χ. για τον πόλεμο, το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με όξυνση από τους κομμουνιστές της πολιτικής αντιπαράθεσης, ώστε να κατανοείται από την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους η ανάγκη απεγκλωβισμού τους. Επίσης, με την αποκάλυψη και του ρόλου των οπορτουνιστικών αντιλήψεων και φορέων, που διασπούν την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και υπηρετούν τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης. Ακόμα με την απόκρουση της επίθεσης στο Κόμμα, στο κίνημα, προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσής του ως μοναδική διέξοδο για το λαό. Με την προβολή του σοσιαλισμού και του Προγράμματος του Κόμματος.

Σίγουρα η ΚΟΠ βγαίνει πιο έμπειρη και ατσαλωμένη, διαπιστώνεται. Ομως αναδείχνονται νέα προβλήματα και εξελίξεις. Κι αυτό επιβάλλει πιο σύνθετη ιδεολογικο-πολιτική και οργανωτική δουλιά από την οργάνωση για να κατακτήσουμε την αντοχή, την ικανότητα, την επιμονή και την υπομονή, ώστε η σωστή γενική πολιτική γραμμή του Κόμματος να προωθείται στην πράξη ενιαία παντού, με την κατάλληλη προσαρμογή και εξειδίκευση. Και, το κυριότερο, να γίνει κτήμα των ευρύτερων λαϊκών μαζών, ιδιαίτερα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Συνολική αντεπίθεση με την πολιτική συσπείρωσης

Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε, επιδιώκουμε μια συνολική αντεπίθεση του Κόμματος με δυνάμωμα της πολιτικής μας δραστηριότητας, με βάση την πρόταση της ΚΕ «Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας», παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις που έχουμε με τον πόλεμο. Αφετηρία είναι να διευρύνουμε τους πολιτικούς δεσμούς και την πολιτική επιρροή του Κόμματος στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους του Πειραιά. Και, σχετικά μ' αυτό, δεν πρέπει να διαφεύγει από το σχεδιασμό και τη δουλιά μας η αντιμετώπιση των έντονων μεθοδεύσεων που ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα, ώστε να παρασυρθεί και να εγκλωβιστεί ο κόσμος σε σχήματα και αναχώματα, σε λογικές που προβάλλουν την ιδέα της «ενότητας της Αριστεράς», τα διάφορα φόρουμ κλπ.

Αφού επισημάνθηκε ότι απαιτείται γνώση, παρακολούθηση των εξελίξεων και συνεπειών για κάθε ζήτημα, σε κάθε κλάδο και χώρο και διαμόρφωση των κατάλληλων αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, σημειώθηκε, όσον αφορά τους μαζικούς χώρους, ότι: Η ΚΟΠ πρέπει να προσανατολίσει τη δράση της, πέρα από τα ζητήματα που αφορούν το λιμάνι, τη Ζώνη, τους ναυτεργάτες, στο χώρο των εργατοϋπαλλήλων (εμπορικά - ιδιωτικά - επισιτισμός - ναυτιλιακά), στα εργοστάσια και με στόχο τη δημιουργία γερών ΚΟΒ και όπου δεν υπάρχουν. Για την άνοδο της οργάνωσης της εργατικής τάξης στα σωματεία, τη βελτίωση των συσχετισμών στην πορεία ανατροπής των αρνητικών συσχετισμών στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφέρθηκε σχετικά ότι η ΚΟΠ στη διετία που πέρασε βοήθησε αποφασιστικά στον προσανατολισμό της δράσης μας στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, στη διαμόρφωση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ. Επίσης οι αγώνες που έγιναν στον Πειραιά (ασφαλιστικό, ναυτεργάτες, Ζώνη), οι κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, παραστάσεις, η σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής, την κυβέρνηση και την εργοδοσία στη μεγάλη απεργία των ναυτεργατών για το ασφαλιστικό - το μέτωπο με το ρεφορμισμό και τις πουλημένες ηγεσίες, όλα αυτά είναι ΕΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ για την αναμέτρηση που συνεχίζεται.

Τόσο η εισήγηση, όσο και οι αντιπρόσωποι στις ομιλίες τους στάθηκαν ιδιαίτερα στη βελτίωση της λειτουργίας της Κομματικής Οργάνωσης, των ΚΟΒ, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη: Να αναδείχνεται η πείρα από τις συσπειρώσεις, τις κινητοποιήσεις, για να βγαίνουν συμπεράσματα για τον τρόπο δουλιάς της κάθε οργάνωσης. Να μελετάται καλύτερα η πείρα από την προσπάθεια για συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και να παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα. Ιδιαίτερη δουλιά χρειάζεται για την καλή λειτουργία και αποτελεσματική δράση των ΚΟΒ, για την εξασφάλιση της συμμετοχής, για την ανάδειξη νέων στελεχών κλπ. Οσον αφορά στην ΚΝΕ, αφού επισημάνθηκε ότι έχει μια σημαντική ανάπτυξη της δύναμής της, τονίστηκε πως πρέπει να είναι μόνιμη και σταθερή η βοήθεια των ΚΟΒ για την αφομοίωση της πολιτικής μας και το παραπέρα δυνάμωμα της Οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ