Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΟΥΔΑ
Οι Αμερικανοί απαγορεύουν και ελέγχους για τα απόβλητα

Παράνομη διακίνηση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων πραγματοποιείται μέσω της αμερικανικής ναυτικής βάσης της Σούδας στο Μαράθι, με πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσημα έγγραφα, που εστάλησαν στη Νομαρχία Χανίων από εταιρίες διαχείρισης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων, επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, επανειλημμένα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», το προηγούμενο διάστημα, για την ύπαρξη πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων στη βάση της Σούδας από αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια που χρησιμοποιήθηκαν σε περιοχές όπου είχε γίνει χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Χαρακτηριστικό είναι έγγραφο εταιρίας του Πειραιά, στο οποίο αναφέρεται: «Η εταιρία μας έλαβε εντολή εκτέλεσης έργου απομάκρυνσης επικίνδυνων αποβλήτων από πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο βρίσκεται στη ναυτική βάση Σούδας».

Σχετικά με αυτό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο νομάρχης Χανίων ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει γίνει αποδέκτης πολλών στοιχείων που πιστοποιούν ότι γίνεται παράνομη εισαγωγή τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στη χώρα μας από αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στη Σούδα. Η λειτουργία αυτή δεν προβλέπεται από καμιά συμφωνία της Ελλάδας με την Αμερική. Δεν προβλέπεται ούτε από την ελληνική νομοθεσία».

Οπως αναφέρθηκε, το κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προσπάθησε να πραγματοποιήσει αυτοψία στην αμερικανική βάση και να διενεργήσει μετρήσεις. Αλλά βρέθηκε αντιμέτωπο με την άρνηση των Αμερικανών, με την αιτιολογία ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάσης μπορούσαν να εισέλθουν συγκεκριμένα μόνο μέλη του κλιμακίου και όχι όλα. Το κλιμάκιο αποχώρησε διαμαρτυρόμενο...

Οπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Χανίων, Γ. Κατσανεβάκης, το αρμόδιο κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επέβαλε στην αμερικανική βάση το ανώτατο πρόστιμο που ορίζει ο νόμος για παράνομη εισαγωγή των επικίνδυνων αποβλήτων, ύψους 280.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ