Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΣΗΕΑ
Πλήγμα στο δικαίωμα της ενημέρωσης

Για «συντονισμένη, απροκάλυπτη και εγκληματική επίθεση των Αμερικανοβρετανών εισβολέων», εναντίον του ξενοδοχείου «Παλαιστίνη», όπου διαμένουν εκατοντάδες δημοσιογράφοι, όπως και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και εγκαταστάσεων τηλεοπτικών σταθμών στο Ιράκ, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Οι μη ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι - πολεμικοί ανταποκριτές στο Ιράκ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποδεικνύουν με τίμημα δυστυχώς και τη ζωή τους πως δεν αποτελούν εξάρτημα παραγωγής «ενημερωτικών προϊόντων», ούτε εξάρτημα στην καλοστημένη επιχείρηση πληροφόρησης και προπαγάνδας. Στόχος της νέας αυτής επίθεσης, υπογραμμίζεται στο κείμενο, είναι μέσω της εξόντωσης και της τρομοκράτησης των δημοσιογράφων να συσκοτιστεί η τραγωδία της εν ψυχρώ σφαγής των αμάχων.

Η ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση στην πληροφόρηση και τους λειτουργούς της, όπως καταγγέλλει «και τη "λογική" των παράπλευρων απωλειών ως επιβεβαίωση της με κάθε τρόπο προσπάθειας για επικυριαρχία, για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και του πλανήτη».

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η ΕΣΗΕΑ ζήτησε από τον υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, «η κυβέρνηση να προβεί σε έντονα διαβήματα προς την αμερικανική και βρετανική μέσω των πρεσβευτών τους στην Αθήνα». Επίσης, η ΕΣΗΕΑ ζήτησε από τον ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Α. Γουάιτ «να προβεί σε διάβημα προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας».

Συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τονίζει:

«Ο βομβαρδισμός από τους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι Ελληνες συνάδελφοί μας και οι άλλοι δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, όπως και των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού του Ιράκ, αλλά και αυτών του "Αλ Τζαζίρα" και του "Αμπού Ντάμπι", αποτελεί ευθεία επίθεση στην ενημέρωση.

Οι δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν πλήρωσαν και αυτοί τον ανάλογο φόρο αίματος στο βωμό της πληροφόρησης. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου, για το οποίο οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Διαμαρτυρόμαστε με όλη τη δύναμη για την εγκληματική αυτή ενέργεια.

Ζητάμε επίσης από εσάς, τον αρμόδιο υπουργό, να προβείτε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σας ενημερώνουμε ότι στη Βαγδάτη βρίσκονται και καλύπτουν τα γεγονότα οι συνάδελφοί μας Γιάννης Διακογιάννης, Αργύρης Ντινόπουλος, Γιάννης Καννελάκης, Σωτήρης Δανέζης, Γιώργος Φιλιππάκης, Ελένη Καλογεροπούλου, Παναγιώτης Χαρίτος και Ευτυχία Πενταράκη, καθώς και οι τεχνικοί Γρηγόρης Φιλίππου, Αλέξης Πόνσε και Σάμπρι Αλμασάμπρε».

  • Ανακοινώσεις καταδίκης και αγανάκτησης, για τη δολοφονία των δημοσιογράφων στο Ιράκ, εξέδωσαν και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ