Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Υπερ-βόμβες κατά αμάχων

Τεράστιος ο κρατήρας που δημιούργησαν οι υπερ-βόμβες

Associated Press

Τεράστιος ο κρατήρας που δημιούργησαν οι υπερ-βόμβες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μόνο λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να εκτελέσει ο πιλότος του «Β1» την εντολή που έλαβε από την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ. Και, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε αργότερα, «δεν ήξερα, ούτε με ενδιέφερε ποιος βρίσκεται στον τόπο που κλήθηκα να βομβαρδίσω, απλώς έλαβα την εντολή για ένα μεγάλο χτύπημα και το έκανα».

Αυτό που έκανε ο Αμερικανός πιλότος ήταν ότι έριξε 4 βόμβες των 900 κιλών σε οικοδομικό τετράγωνο της συνοικίας Μανσούν, ισοπεδώνοντας 3 πολυκατοικίες και προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές σε άλλα 20 κτίρια. Τουλάχιστον 14 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από το «μεγάλο πλήγμα». Στόχος, όπως αποκάλυψαν ένα 24ωρο αργότερα οι Αμερικανοί επιτελείς, ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και οι δύο γιοι του Σαντάμ, οι οποίοι, σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες», βρίσκονταν σε καταφύγιο κάτω από το συγκεκριμένο τετράγωνο της συνοικίας που θεωρείται προπύργιο του κόμματος Μπάαθ.

Χτες, πάντως, ουδείς εκ των Αμερικανών επιτελών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο στόχος επιτεύχθηκε, ενώ αρκετοί ομολογούσαν ότι πιθανότατα δε σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη επίθεση ο Σαντάμ Χουσεΐν. Κανένα σχόλιο δεν έγινε φυσικά για τους Ιρακινούς αμάχους, τους νεκρούς, τους τραυματίες, τα ισοπεδωμένα σπίτια τους και τις κατεστραμμένες ζωές τους. Ούτε κανείς έδειξε να ενδιαφέρεται να πει έστω και μία λέξη για το γεγονός ότι δόθηκε εντολή να βομβαρδιστεί με βόμβες 900 κιλών μια κατοικημένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ