Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

«Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ»... «Καθώς οι εντυπωσιακά άνετες στρατιωτικές επιτυχίες των αμερικανικών δυνάμεων στις πρώτες μάχες - περιπάτους στη Βαγδάτη αποδεικνύουν ότι η κατάληψη της ιρακινής πρωτεύουσας θα αποβεί πολύ εύκολη επιχείρηση απ' όσο αναμενόταν, ο ρεαλισμός θα επιβάλει ριζική αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. Είναι υποχρεωμένες να αποδεχτούν την απόλυτη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι το κατακτημένο Ιράκ θα διοικηθεί πλέον από την Ουάσιγκτον, όσο τεράστιες ζημιές κι αν συνεπάγεται για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα οποία άλλωστε, δεν μπόρεσαν να υπερασπίσουν αποτρέποντας τον πόλεμο» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ: «Το αίτημα για πρόσθετα στρατιωτικά κονδύλια, εσφαλμένα χαρακτηρίζεται πρόσθετο. Ο πόλεμος στο Ιράκ θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως κομμάτι της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας, πλέον. Οπως οι επενδυτές και οι εταιρείες αναλαμβάνουν κάθε χρόνο "παραγραφές" του κόστους παλαιών λαθών, έτσι και οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλες αποστολές όπως η τρέχουσα. Μετά από δεκαετίες άρνησης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να γίνουν ο αστυφύλακας του πλανήτη» (BARRON'S - ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΕΞΠΡΕΣ).

Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ: «Και αν σήμερα Μπους και Μπλερ συζητούν τη μοιρασιά των λαφύρων του Ιράκ, η εγκαθίδρυση κυβέρνησης Αμερικανών και ο ουσιαστικός αποκλεισμός του ΟΗΕ από την ανοικοδόμηση της χώρας ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την περιοχή, που έτσι εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο αναταραχής και αστάθειας, τις συνέπειες της οποίας θα πληρώσει ολόκληρος ο κόσμος» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΓΥΨΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ... «Αυτή η αποικιοκρατική κυβέρνηση θα μοιράσει με συμβόλαια τη λεία του πολέμου στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου. Ολα αυτά τα είπε ξεκάθαρα, ωμά και κυνικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, εκφράζοντας τις προθέσεις του "κλέφτη της Βαγδάτης"... Το επιχείρημα της αυτοκρατορίας είναι, ότι ξοδεύει κεφάλαια και χύνει αίμα για την "απελευθέρωση" του Ιράκ. Και δε θέλει να απολαύσει με άλλους τα αγαθά αυτής της "ελευθερίας". Θα παραμείνει, λοιπόν, υπό αμερικανική κατοχή και διακυβέρνηση το Ιράκ και θα "μπει στον γύψο" ο ιρακινός λαός για όσο χρόνο χρειαστεί η αυτοκρατορία» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ