Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΡΑΚ
Τελευταίες προετοιμασίες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ερημη πόλη μοιάζει, πλέον, από χτες η ιρακινή πρωτεύουσα, καθώς μετά και από τις τελευταίες αναχωρήσεις διπλωματών, επιθεωρητών και δημοσιογράφων, οι κάτοικοι προσπαθούν να κάνουν τις τελευταίες προμήθειές τους αναμένοντας το αμερικανικό πλήγμα. Η ιρακινή ηγεσία απέρριψε το τελεσίγραφο Μπους για αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν και κατηγόρησε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι αποσύροντας το προσωπικό του Οργανισμού «απέφυγε να καταβάλει κάθε προσπάθεια αποφυγής του πολέμου».

Η ελληνική και η γαλλική διπλωματική αντιπροσωπεία ήταν οι τελευταίες που εγκατέλειψαν, χτες το μεσημέρι, τη Βαγδάτη, στην οποία πλέον παραμένουν μόνο οι αντιπροσωπείες της Κούβας, της Ρωσίας και του Βατικανού, που δήλωσαν ότι προτίθενται να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, επίσης, εγκατέλειψε τη Βαγδάτη, όπου έχουν απομείνει, πλέον, ορισμένοι, μόνο, απεσταλμένοι, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες. Χτες το μεσημέρι, επίσης, έφθασε στην Κύπρο το σύνολο του προσωπικού του ΟΗΕ (επιθεωρητές και ανθρωπιστικό προσωπικό), που δραστηριοποιούνταν στη Βαγδάτη, ενώ από το Κουβέιτ άρχισαν να αναχωρούν και οι παρατηρητές του ΟΗΕ που επέβλεπαν τα ιρακινο-κουβεϊτιανά σύνορα.

Καθώς, κυλούν οι ώρες για την εκπνοή του τελεσιγράφου Μπους, σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί και τα αμερικανικά στρατεύματα. Το αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούσβελτ» εισήλθε σε πρόγραμμα ετοιμότητας για «νυχτερινούς βομβαρδισμούς» και το «Χάρι Τρούμαν» σε ανάλογο πρόγραμμα για «ημερήσιους βομβαρδισμούς», έτσι ώστε να είναι διαρκής η επίθεση. Μόνο τα βομβαρδιστικά του αμερικανικού Ναυτικού προετοιμάζονται για 3.500 πλήγματα την ημέρα, με στόχο να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα αντίστασης, πριν αρχίσει η χερσαία εισβολή αφού σύμφωνα με διαρροές οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις είναι μικρότερες από όσες είχε ζητήσει ο διοικητής Τόμι Φρανκς, εξαιτίας της δυσκολίας μεταφοράς βαρέων όπλων και των διπλωματικών κωλυμάτων που έχουν προκληθεί σε ορισμένες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ