Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Ορος ζωής για τον αγρότη, ο αγώνας!

Για τη συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στον παλλαϊκό αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, μιλάμε με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Β. Μπούτας αναφέρεται, ειδικότερα, στις προοπτικές που ανοίγει στην πάλη για τη λαϊκή αγωνιστική συσπείρωση και τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, το πανθεσσαλικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνουν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις - εργατικά κέντρα, νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων, ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών και εμπορικοί σύλλογοι - των θεσσαλικών νομών, την ερχόμενη Παρασκευή 21 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

- Τι και γιατί «τραβάει» τον αγρότη στο συλλαλητήριο;

- Η αγωνία του να κρατήσει τα χωράφια και να παραμείνει στον τόπο του. Γιατί, σήμερα, ο μικρομεσαίος αγρότης απειλείται με ξεκλήρισμα και φοβάται μη μείνει άνεργος, αναγκαζόμενος να ψάχνει για δουλιά στις πόλεις της ανεργίας και στα σκλαβοπάζαρα της ξενιτιάς.

Η ελπίδα του ότι με τον αγώνα θ' αυξήσει το εισόδημά του και θα βελτιώσει τη ζωή στο χωριό. Γιατί έχει ανάγκη να βρίσκει την υγειά του σ' ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, να μπορεί να σπουδάσει δωρεάν τα παιδιά του, να έρχεται κι αυτός σ' επαφή με τον πολιτισμό και τις άλλες χαρές του ανθρώπου.

Η πίστη του ότι, πολεμώντας στο μέτωπο μαζί με τον εργάτη, τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον μικρέμπορο, η πάλη του θα είναι πιο αποτελεσματική και τ' αποτελέσματά της πιο σταθερά. Γιατί, κοινά είναι τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων, κοινός ο αντίπαλός τους, κοινή η μοίρα τους.

- Ξέρει ο αγρότης ποιος του φταίει;

- Ολο και μαθαίνει. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των αγώνων, πάρα πολλοί συνειδητοποίησαν πως είναι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, αρπάζει τη γη τους και την παραδίνει σε μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες. Πολλοί εντόπισαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν, με συνέπεια, αυτή την αντιαγροτική πολιτική και τη συνευθύνη της ΝΔ, που συμφωνεί με όλα τα αντιαγροτικά μέτρα, αν και εμφανίζεται δήθεν υπέρ του δίκιου των αγροτών.

Το θέμα, όμως, δεν είναι απλώς να ξέρεις ποιος σου φταίει, αλλά να είσαι κι έτοιμος να τιμωρήσεις τους φταίχτες, όπως τους αξίζει και να στηρίξεις αυτόν που ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα. Και, δυστυχώς, τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών, αλλά και των πρόσφατων τοπικών εκλογών έδειξαν ότι η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχουν ακόμα βρει το δρόμο απελευθέρωσης από τα «δόκανα» του δικομματισμού. Επομένως, χρειάζεται κι άλλος αγώνας...

- Και μετά το συλλαλητήριο τι;

- Αγώνας. Ολοι μαζί. Είναι μεγάλη κατάκτηση η αγωνιστική συσπείρωση που επιτυγχάνεται στη Θεσσαλία και αποτελεί μια ποιοτική αλλαγή στην ανάπτυξη του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Συνέχιση του κοινού αγώνα, λοιπόν. Για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και τον ερχομό της Λαϊκής Εξουσίας. Κι ας μην ξεχνιόμαστε ούτε για μια στιγμή: Συνεχής αγώνας κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Εκτός των άλλων και γιατί χωρίς ειρήνη δεν μπορεί η αγροτιά να ζήσει τις καλύτερες μέρες που δικαιούται...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ