Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Υστατος εκβιασμός

Ετοιμοι για δολοφονική δράση

Associated Press

Ετοιμοι για δολοφονική δράση
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρνει τη Βουλή προ του διλήμματος: «διεθνής νομιμότητα» ή «εθνικό συμφέρον»;

Σήμερα ή το αργότερο αύριο, Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) αναμένεται να παίξουν το τελευταίο «χαρτί» όσον αφορά στην τουρκική συμμετοχή ή μη στον αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ. Κι αυτό, φέρνοντας στην Εθνοσυνέλευση προς ψήφιση συνδυαστικό σχέδιο νόμου για άνοιγμα των τουρκικών αεροδιαδρόμων στα αμερικανικά αεροσκάφη, ώστε να βομβαρδίσουν μέσω αυτών τη Βαγδάτη και άλλους ιρακινούς στόχους, αλλά και την παροχή άδειας διέλευσης ειδικών δυνάμεων (και μάλλον όχι των 62.500 στρατιωτών, εκατοντάδων αρμάτων μάχης, 255 αεροσκαφών και 65 ελικοπτέρων, όπως προτεινόταν νωρίτερα) προς το Βόρειο Ιράκ. Προς αυτό ο Ερντογάν φέρεται να απέσπασε εκ των προτέρων την έγκριση του προέδρου Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ.

Η κυβέρνηση βρισκόταν χτες σε έκτακτη σύνοδο για το θέμα στην Αγκυρα και ο υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν εμφανιζόταν πεπεισμένος πως «κλίνουμε να εγκρίνουμε την ανάπτυξη». Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πόσους από τους 90-100 «αντάρτες» βουλευτές του ΑΚ έχουν καταφέρει να μεταπείσουν οι Ερντογάν και Γκιουλ, πράγμα απολύτως κρίσιμο, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσει την πρόταση: «Η Τουρκία σύρεται, εξαναγκάζεται να συνεργαστεί παρά τη θέλησή της» στον πόλεμο, δήλωνε χτες ο ηγέτης του Ντενίζ Μπαϊκάλ. «Είναι μια κατάσταση ταπεινωτική για την Τουρκία». Ο Μπαμπατσάν διαβεβαίωνε ακόμη ότι «επίκειται» ένα «πακέτο βοήθειας» 28,5 δισ. δολαρίων από πλευράς Αμερικανών, δήλωση στην οποία το χρηματιστήριο αντέδρασε με ένα «ράλι» 11,5%. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξανδρέττα και άλλες πόλεις μετέφεραν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, όσον αφορά τις δεδομένες αντιπολεμικές διαθέσεις του λαού.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Σε μια κίνηση αρκετά θεαματική, αλλά μάλλον ανέξοδη, το Επιτελείο διέταξε χθες «να σταματήσει κάθε κίνηση των αμερικανικών στρατευμάτων» από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο εσωτερικό της Τουρκίας, μέχρι να υπάρξει νομιμοποίησή τους από τη Βουλή. Οι Αμερικανοί συνέχιζαν να μεταφέρουν στρατεύματα, παράνομα κατά το τουρκικό Σύνταγμα, στο εσωτερικό, και έστησαν μια «νέα βάση» στο Κιζίλτεπε, 100 μίλια από τα ιρακινά σύνορα. Χθες, πάντως, σύμφωνα με τη «Ζαμάν», οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν το ξεφόρτωμα ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης από μεταγωγικό υπό ιταλική σημαία. Οκτώ πλοία του στρατού των ΗΠΑ, με οχήματα και εξοπλισμό, παραμένουν στο λιμάνι επί 28 μέρες.

Απολύτως κρίσιμο για το μέλλον του πολέμου στο Ιράκ ήταν το θέμα της στάσης των Κούρδων, για το οποίο οι συνομιλίες στην Αγκυρα χθες φέρονταν να «κατέληξαν», σύμφωνα με τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, απεσταλμένο του Μπους, στο ότι οι κουρδικές οργανώσεις, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν, θα θέσουν τις δυνάμεις τους «υπό αμερικανική διοίκηση». Παρ' όλη την προσπάθεια να εμφανιστεί η κατάσταση ως ελεγχόμενη, η διάσταση των διαφορών στόχων Τούρκων και Κούρδων παρέμενε. Οι πληροφορίες ότι το KADEK ετοιμαζόταν να «δράσει» κατά της Τουρκίας στη γιορτή Νεβρόζ (21η Μάρτη), όπως και οι επαναληφθείσες κουρδικές προειδοποιήσεις περί ένοπλης αντίστασης σε περίπτωση τουρκικής εισβολής - κάτι που ο Κόλιν Πάουελ ζήτησε ρητώς από τον Αμπντουλά Γκιουλ να μη γίνει- συνθέτουν μια ισορροπία τρόμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ