Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απλά και σταράτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΕΛΛΑΔΑ δε συμμετέχει στον πόλεμο», απλά ...«θα τηρήσει τις συμφωνίες». Αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού χτες και θα ήταν εγκωμιαστικό γι' αυτόν να πούμε ότι απλά υπέπεσε σε μια αντίφαση εκ παραδρομής. Γιατί, βέβαια, οι συμφωνίες, που θα τηρηθούν, αφορούν πρωτίστως την ελληνική συμμετοχή σε τέτοιους πολέμους.

Ισως αρέσκεται η κυβέρνηση - ακόμα και σε τέτοιες δραματικές περιστάσεις - να απευθύνεται στους Ελληνες με επικοινωνιακά «τρικ». Η αλήθεια είναι, όμως, ότι, ακριβώς, οι περιστάσεις αυτές τα κάνουν ακόμη φτηνότερα και περισσότερο λίγα. Αντάξια, δηλαδή, των εμπνευστών τους.

Κι όσο κι αν ο Κώστας Σημίτης (πλαγίως) κι ο Κώστας Καραμανλής (ευθέως) επιχειρούν να μας πείσουν ότι υιοθετούν το σύνθημα «πάνω από όλα η Ελλάδα», μόνο το αντίθετο επιτυγχάνουν. Γιατί, «Ελλάδα» είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν σαφέστατη άποψη για τον πόλεμο αυτόν και λένε «όχι».

Ομως, αυτό που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα αποτυπωθεί σε καμιά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και, κυρίως, σε καμιά από τις κινήσεις και τις πρακτικές, που θα ακολουθήσει. Η βάση της Σούδας λειτουργεί πλήρως και εφοδιάζει αυτούς που εγκληματούν στο Ιράκ.

Αλλα ούτε ακόμα και γι' αυτό δεν ευαισθητοποιούνται να λογοδοτήσουν, ούτε καν να προκαλέσουν μια συζήτηση στη Βουλή, προσπαθώντας να εξηγήσουν τι κάνουν. Βλέπετε, το λένε κιόλας, ότι το μόνο που εύχονται είναι να «περάσει» γρήγορα, για να ξεχαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται...

Αλλωστε, δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιχαίρουν με την άνοδο των γενικών δεικτών στις χρηματαγορές της Σοφοκλέους και της Ευρώπης. Φαίνεται, για μια φορά ακόμα, ότι τα «ευαγή ιδρύματα» αρέσκονται να τροφοδοτούνται με οτιδήποτε, ακόμα και με αίμα.


Α, ναι ...ας μη βιάζεται ο Χρήστος Πρωτόπαππας, να πει ότι όσοι παραμένουν στη Βαγδάτη, αναφερόμενος και στους δημοσιογράφους που είναι εκεί, το κάνουν «με δική τους ευθύνη». Δυστυχώς, αυτά που θα συμβούν, θα φέρουν και τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ