Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διχασμένες αντιδράσεις

ΜΕΞΙΚΟ (κέντρο)

Associated Press

ΜΕΞΙΚΟ (κέντρο)
ΓΑΛΛΙΑ

Πρόεδρος: Ζακ Σιράκ

«Τίποτε, σήμερα, δε δικαιολογεί έναν μονομερή πόλεμο», επανέλαβε η γαλλική ηγεσία μετά το τελεσίγραφο Μπους. Ο Πρόεδρος Σιράκ προειδοποίησε ότι η απομάκρυνση από τη διεθνή νομιμότητα «υπονομεύει τις μεθόδους ειρηνικής επίλυσης κρίσεων στο μέλλον» και κατέληξε ότι «η προτεραιότητα της στρατιωτικής ισχύος έναντι του διεθνούς δικαίου είναι εξαιρετικά βαριά ευθύνη». Η επιμονή του Παρισιού στην άσκηση βέτο έναντι μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα «έδινε το πράσινο φως» στη στρατιωτική δράση θεωρήθηκε ως ο κύριος παράγοντας εμπλοκής των προσπαθειών των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ, γεγονός που έχει προκαλέσει «διπλωματικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, θα συμμετάσχει, σήμερα, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΡΩΣΙΑ

Πρόεδρος: Βλαντιμίρ Πούτιν

Λύπη για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης αλλά και για το αμερικανικό τελεσίγραφο εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, όπου συμφώνησαν στη διατήρηση των διμερών σχέσεων, επέμεινε στην άποψη ότι η «μονομερής ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι μεγάλο σφάλμα». Η Μόσχα θα εκπροσωπηθεί από τον ΥΠΕΞ της, Ιγκόρ Ιβανόφ, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ιβανόφ μίλησε για «σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο από έναν πόλεμο χωρίς απόφαση του ΟΗΕ» και επανέλαβε ότι «είναι σημαντικό να μην περνάμε τις κόκκινες γραμμές. Ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος δεν πρέπει να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση λαών, θρησκειών και πολιτισμών». Η ρωσική Δούμα, παράλληλα, ανέβαλε, εκ νέου, τη διαδικασία έγκρισης της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

ΔΑΝΙΑ

Associated Press

ΔΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Καγκελάριος: Γκέρχαρντ Σρέντερ

«Το μέγεθος της απειλής του ιρακινού δικτάτορα δε δικαιολογεί έναν πόλεμο που θα προκαλέσει το βέβαιο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Η θέση μου ήταν και παραμένει η ίδια: Οχι». Αυτό τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Γερμανός καγκελάριος, που αποστέλλει τον ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σήμερα, στη Νέα Υόρκη. Ο Φίσερ τόνισε ότι θα επιμείνει στην εξάντληση και των τελευταίων περιθωρίων επίτευξης ειρήνης και επισήμανε ότι πρόκειται για μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός των ορίων διεθνούς νομιμότητας του ΟΗΕ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Πρωθυπουργός: Τόνι Μπλερ

Σε μία από τις δυσκολότερες μέρες της πολιτικής του καριέρας, αντιμέτωπος με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, των βουλευτών του κόμματός του και τις παραιτήσεις υπουργών του, ο Μπλερ υπερθεμάτισε υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και υποστήριξε ότι «η αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης σήμερα θα καθορίσει τον τρόπο που η Βρετανία και ο κόσμος θα αντιμετωπίσουν την απειλή κατά της ασφάλειάς τους στον 21ο αιώνα, την εξέλιξη του ΟΗΕ, τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, τις σχέσεις εντός ΕΕ και τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στον κόσμο». Η Βρετανία έχει, ήδη, αποστείλει ισχυρές δυνάμεις στον Κόλπο.

ΚΑΝΑΔΑΣ (αριστερά)

Associated Press

ΚΑΝΑΔΑΣ (αριστερά)
ΚΙΝΑ

Πρόεδρος: Χου Ζιντάο

Την επιθυμία της Κίνας για ειρηνική λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επανέλαβε το Πεκίνο, σε όλους τους δυνατούς τόνους. Ο Κινέζος Πρόεδρος επέμεινε στην πρόκριση της διπλωματικής λύσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αμερικανό και το Ρώσο ομόλογό του, μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο. Ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ «βέλος στο τόξο έτοιμο να εκτοξευτεί, δηλαδή να εκραγεί», αλλά επέμεινε ότι η χώρα του θα εξαντλήσει τις ευκαιρίες για αποφυγή του πολέμου.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Πρωθυπουργός: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε φρενιτιώδεις προσπάθειες την ύστατη στιγμή αποδύεται η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης προκειμένου να περάσει από τη Βουλή η άδεια προς τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τους αεροδιαδρόμους αλλά και το τουρκικό έδαφος για την επίθεση στο Ιράκ. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους συμμάχους», δήλωνε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Ωστόσο, η αντίδραση στο Κοινοβούλιο - η Τουρκία «σύρεται εξαναγκαζόμενη να συνεργαστεί παρά τη θέλησή της... πρόκειται για μια ταπεινωτική κατάσταση», δήλωνε χτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ - σημαίνει ότι και η νέα (αναμένεται για σήμερα) ψηφοφορία θα έχει αμφίβολο αποτέλεσμα. Οι Αμερικανοί, που έθεσαν τους Κούρδους «υπό τη διοίκησή τους», εξοργίστηκαν από τη διαταγή του επιτελάρχη Οζκιόκ «να σταματήσει κάθε κίνηση χωρίς άδεια» των στρατευμάτων στο Ισκέντερουν (Αλεξανδρέττα).

ΙΣΠΑΝΙΑ (αριστερά)

Associated Press

ΙΣΠΑΝΙΑ (αριστερά)
ΔΑΝΙΑ

Πρωθυπουργός: Αντερς Φογκ Ρασμούσεν

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και με την υποστήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, η δανική κυβέρνηση εξασφάλισε, τυπικά, το «πράσινο φως» για συμμετοχή στις αμερικανο-βρετανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. «Είμαστε σύμφωνοι με τις ΗΠΑ ότι το Ιράκ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και γι' αυτό υποστηρίζουμε τις ενέργειές τους, αφού καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη δικτατορία και στη δημοκρατία. Γι' αυτό οι υπεύθυνες δημοκρατίες οφείλουν να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ελευθερία εγκαίρως», υποστήριξε ο Ρασμούσεν, εκτιμώντας ότι η διεθνής νομιμότητα δε διακυβεύεται. Αντίθετη άποψη είχε διαδηλωτής που τον περιέλουσε με κόκκινη μπογιά.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Πρωθυπουργός: Χοσέ Μαρία Αθνάρ

Σταθερός σύμμαχος στο πλευρό των ΗΠΑ παραμένει ο Ισπανός πρωθυπουργός παρά την τεράστια λαϊκή αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του ισπανικού Κοινοβουλίου, αμέσως μετά το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, ο Αθνάρ επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία «περί των κινδύνων που περικλείει η απραξία απέναντι στην ιρακινή απειλή» και έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας του κόμματός του, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στρατεύματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι η Ισπανία θα αποστείλει μόνο «βοηθητικό προσωπικό και εξοπλισμό».

ΓΑΛΛΙΑ

Associated Press

ΓΑΛΛΙΑ
ΚΑΝΑΔΑΣ

Πρόεδρος: Ζαν Κρετιέν

Τη μη συμμετοχή του Καναδά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση του ΟΗΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, επευφημούμενος από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Ο Ζαν Κρετιέν υποστήριξε ότι δε συμφωνεί με την αμερικανική άποψη ότι η εκδίωξη του ιρακινού καθεστώτος είναι μέσον εξασφάλισης σταθερότητας, αλλά τόνισε ότι δε θα κρίνει ο Καναδάς αν η πράξη αυτή παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

ΜΕΞΙΚΟ

Πρόεδρος: Βιντσέντε Φοξ

Τη λύπη του για την επιλογή του «δρόμου του πολέμου» εξέφρασε ο Μεξικανός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «δε συμφωνεί ούτε με το χρόνο ούτε με τον τρόπο αυτών των επιχειρήσεων», καθώς επιμένει ότι η προσφυγή στα όπλα είναι η ύστατη επιλογή και ότι τα διπλωματικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, συμπλήρωσε ότι επιθυμεί να διατηρηθούν οι «φιλικές σχέσεις με τους φίλους και εταίρους Αμερικανούς».

ΑΥΣΤΡΙΑ

Καγκελάριος: Βόλφγκανγκ Σιούσελ

Αιχμές για παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ από την απόφαση μονομερούς ανάληψης στρατιωτικής δράσης διατύπωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του δε θα διαθέσει τον εναέριο χώρο της για τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών, εφόσον δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΟΗΕ, ο οποίος έχει και την αποκλειστική δικαιοδοσία για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Associated Press

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ

Πρωθυπουργός: Γιουνισίρο Κοϊζούμι

Πλήρη υποστήριξη στον «αναπόφευκτο» πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ δίνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Το Τόκιο δεν προτίθεται να συμβάλει άμεσα στο στρατιωτικό πεδίο, επικαλούμενο συνταγματικά κωλύματα. Ο Κοϊζούμι, πάντως, χτες κατέστησε σαφή την προθυμία της χώρας του να συμβάλει «ενεργά και με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Δεν αποκλείεται εντούτοις να στείλει μικρή στρατιωτική δύναμη σε γειτονικές με το Ιράκ χώρες για να βοηθήσει στην «αντιμετώπιση πιθανού κύματος προσφύγων».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Πρωθυπουργός: Τζον Χάουαρντ

Με ήδη 2.000 στρατιώτες στην περιοχή του Περσικού, η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, αποκλείει περαιτέρω στρατιωτική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ (κάτι που εντούτοις μπορεί να αναθεωρήσει εάν της ζητηθεί επίμονα...). Η κυβέρνηση Χάουαρντ ζήτησε χτες απ' τη διπλωματική αποστολή του Ιράκ να εγκαταλείψει τη χώρα.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Γενικός Γραμματέας: Αμρ Μούσα

Την έντονη αντίθεσή του στο αμερικανικό τελεσίγραφο προς την ιρακινή ηγεσία εξέφρασε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υποστηρίζοντας ότι η «Ουάσιγκτον δρα εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας».


ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Associated Press

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΡΩΣΙΑ

Associated Press

ΡΩΣΙΑ

ΚΙΝΑ

Associated Press

ΚΙΝΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Associated Press

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Associated Press

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ

Associated Press

ΙΑΠΩΝΙΑ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Associated Press

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΑΥΣΤΡΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ