Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμόρφωση χωρίς αντιρρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δε διατύπωσε τη διαφημισμένη κυβερνητική πρόταση "ειρήνευσης" στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε καν προς συζήτηση την "πρόταση εκεχειρίας", που διαφήμισε ο κυριακάτικος καθεστωτικός Τύπος, ενώ ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ, ερωτηθείς σχετικά με την αντίστοιχη ιταλική "πρόταση ειρήνης", δήλωσε κοφτά ότι "εδώ δεν είναι χώρος για να μιλάμε για στρατιωτικά θέματα".

Στην πραγματικότητα, όπως είχε καταστήσει σαφές κυριακάτικα ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, "η πολιτική του ΝΑΤΟ και όλων των ΝΑΤΟικών κυβερνήσεων είναι η συνέχιση των επιχειρήσεων, μέχρις ότου ο Μιλόσεβιτς αποδεχτεί τους όρους". Η αναμενόμενη σαφής και ομόφωνη στάση του ΝΑΤΟ, αλλά και η άρνηση της ΕΕ να συζητήσει "στρατιωτικά θέματα", δεν αποτελεί, βέβαια, έκπληξη, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση, που προσπαθούν ναεκμεταλλευτούν την τραγωδία του πολέμου για φθηνή εσωτερική προπαγάνδα.Η μόνη "πρόταση" που υπάρχει είναι η μονομερής συνθηκολόγηση και η αποδοχή από το Βελιγράδι όλων των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ (Σύνοδος Κορυφής της Ουάσιγκτον) και του G - 8 (Σύνοδος της Βόννης). Η ΕΕ, ως πολιτικός βραχίονας του ΝΑΤΟ,ασχολήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τη συνεκμετάλλευση του πολέμου, προσκαλώντας για "συνομιλίες", τόσο τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, όσο και τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μ. Τζουγκάνοβιτς, ενώ το απόγευμα, στα πλαίσια του "Συμβουλίου Συνεργασίας" με τη Ρωσία, οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ είχαν εκτεταμένη συζήτηση για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δική μας θέση ούτε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ούτε στο γεύμα", αναγνώρισε ότι "η ελληνική πρωτοβουλία, ως φωνή των Βαλκανίων, επιθυμεί να βοηθήσει και τις άλλες χώρες, μέσα στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΝΑΤΟ και το G - 8, ως συμπληρωματική πρόταση με λεπτομέρειες και σκέψεις" και ανήγγειλε νέα (...) ελληνο-τσεχική "πρόταση ειρήνης". Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με τα εσωτερικά θέματα της ΕΕ, αφού η γερμανική προεδρία "άνοιξε" επίσημα χτες τη συζήτηση για τη "θεσμική αναθεώρηση" (επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, "στάθμιση ψήφων" στο Συμβούλιο υπέρ των ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων" και ριζική αλλαγή της δομής και λειτουργίας της Κομισιόν σε βάρος των μικρών και ασθενών κρατών - μελών), ζήτημα που, μαζί με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, θα κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας (3/4 Ιούνη). Εκεί θα δοθεί και η σχετική "εντολή" για την έναρξη της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ), που θα "επεκτείνει" τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ με τη "θεσμική αναθεώρηση".

Ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι παραμένει ακόμη εκκρεμές, τόσο το "εύρος" της αναθεώρησης, όσο και το "ποιοι θα προετοιμάσουν τη θεσμική αλλαγή".

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μ. Τζουγκάνοβιτς ήρθε στις Βρυξέλλες για να αποδώσει την "κύρια ευθύνη" του πολέμου στον (...) Μιλόσεβιτς, να διαβεβαιώσει ότι "θα διατηρήσει την εξουσία" και μετά τη λήξη του πολέμου, και να ζητήσει περισσότερα λεφτά και οικονομικές ενισχύσεις, που "θα καταλήγουν στην Ποντγκόριτσα χωρίς να περνάνε από το Βελιγράδι".Ως γνωστόν, αλλά στις μέρες μας εύκολα αποσιωπούμενο, το Μαυροβούνιο δεν είναι ξεχωριστό κράτος, αλλά συναποτελεί μαζί με τη Σερβία την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ). Ο Μ. Τζουγκάνοβιτς ζήτησε και πέτυχε επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατ. ΕΥΡΩ για ανεξάρτητη ενημέρωση" και, έτσι, η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει καθημερινές τρίωρες ραδιοφωνικές εκπομπές, που θα μεταδίδονται στο Μαυροβούνιο, αλλά και στη Σερβία. Το Μαυροβούνιο έχει προσκληθεί, ανεξάρτητα από τη Σερβία, στη Συνδιάσκεψη της Βόννης (27 Μάη), όπου θα συμμετέχουν η ΕΕ και όλες οι βαλκανικές χώρες, ενδεχομένως και η Τουρκία. Στην Κολωνία θα αποφασιστεί και το λεγόμενο ευρωπαϊκό "σχέδιο σταθερότητας" και "οικονομικής ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων μετά τη λήξη του πολέμου. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος αντιμετωπίζει με "νέο πνεύμα" τη Γιουγκοσλαβία, με "ανοιχτή λειτουργία των αντιφρονούντων" και "πολυπολιτισμικό, πολυεθνοτικό Μαυροβούνιο", προσβλέπει σε μια διπλωματική λύση στη "βάση" της απόφασης του G - 8 και σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, με "σημαντικό ρόλο της Ρωσίας" και έχει "ταυτόσημες απόψεις" με την (...) Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα αναγνώρισε ότι δεν έχει "πλήρη εικόνα" για το τι συμβαίνει εντός του Κοσσόβου, επιθυμεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και "ανεξάρτητο" Κόσσοβο. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με το ΟΥΤΣΕΚΑ, ο Ρουγκόβα αναγνώρισε την ύπαρξη "πολλών ομάδων" και χαρακτήρισε ως "πρόβλημα" την ευρύτερη συνεργασία των αλβανοφώνων, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ενωμένοι "στη βάση" του Ραμπουγιέ, οι Κοσσοβάροι θα προχωρήσουν "στην επόμενη φάση". Ο Ελληνας ΥΠΕΞ κάλεσε επίσημα τον Ρουγκόβα να επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ο αλβανόφωνος ηγέτης (...) "το εξετάζει". Οι σχέσεις του Ρουγκόβα με την Αθήνα αποτελούν σκοτεινό σημείο, γεγονός που έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα για μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και τις νέες μουσουλμανικές φιλοτουρκικές εστίες που εγκαθιδρύονται στα Βαλκάνια. Πάντως, ανεξάρτητα από τους στρουθοκαμηλισμούς της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης, η μόνη διπλωματική "πρωτοβουλία" που αναγνωρίζεται ως "της ΕΕ", είναι αυτή του προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι που συναντάται σήμερα στο Ελσίνκι με τον Στρ. Τάλμποτ (ΗΠΑ) και τον Β. Τσερνομίρντιν (Ρωσία). Πρόκειται για διπλωματικές κινήσεις - προπομπούς ενόψει του ψηφίσματος του ΟΗΕ, στη βάση των απαιτήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - G - 8 και με στόχο την "τελική" απαίτηση συνθηκολόγησης του Μιλόσεβιτς ή χερσαία επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ