Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Η προηγούμενη τετραετία σημάδεψε την «προσαρμογή» της Ελλάδας στο «νέο» δόγμα και τη «νέα» δομή του ΝΑΤΟ, όπως υιοθετήθηκε, τον Απρίλη του 1999, στη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας τη «νέα» πλανηταρχία των ΗΠΑ, την ώρα που όλοι οι «σύμμαχοι» βομβάρδιζαν ανηλεώς, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, το ευρωπαϊκό έδαφος και τα γυναικόπαιδα της Σερβίας. Την περίοδο αυτή η διεθνής πολεμική σκηνή ανατράπηκε δραματικά, ιδιαίτερα μετά την 11/9/2001 και την εξαπόλυση του «διαρκούς παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού πολέμου» από τον Τζ. Μπους υιό και την καμαρίλα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ συμμετείχε στη γεωστρατηγική «αναδιάρθρωση» της Βαλκανικής, στη ΝΑΤΟική κατοχή του Αφγανιστάν, μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή και «στις προσπάθειες σταθεροποίησης στο Ιράκ».

Στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ η βάση της Σούδας αναβαθμίζεται σε βασική ΝΑΤΟική «αντιτρομοκρατική βάση» για ολόκληρη τη Μεσόγειο στα πλαίσια της επιχείρησης «Active Endeavour» (Ενεργό Εγχείρημα) και τίθεται υπό αποκλειστικό αμερικανικό έλεγχο.

Στο τελευταίο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο (NAC), την 5/12/2003 με τη συνυπογραφή του τότε ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνεται και πάλι ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα, και παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας».

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (12/12/2003) οι Κ. Σημίτης/ Γ. Παπανδρέου συνυπογράψανε την «ευρωπαϊκή στρατηγική ασφαλείας» σύμφωνα με την οποία «ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς συστήματος είναι η διατλαντική σχέση (...) κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ασφάλεια της Ευρώπης, έπαιξαν, ιδίως μέσω του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ (...) καμία από τις νέες απειλές δεν είναι καθαρά στρατιωτική (...). Ενεργώντας από κοινού οι ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να αποτελέσουν μια κολοσσιαία δύναμη αγαθού για τον κόσμο μας». Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δεσμευτεί υπέρ του παγκόσμιου μιλιταρισμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γιατί το αποκρύβουν προεκλογικά από τον φιλειρηνικό ελληνικό λαό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ