Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο πλευρό των ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες απείλησε ανοιχτά το Ιράν με αφορμή τη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις κατά της αμερικανο-βρετανικής κατοχής στο Ιράκ, κάνοντας ομόφωνα λόγο για «ρεαλιστική προσέγγιση της διαδικασίας μεταβίβασης κυριαρχίας». Εξέφρασε γενικόλογη «ανησυχία» για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, εκδήλωσε «ανησυχία» ειδικά για το Κόσσοβο, και ανακοίνωσε έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ) για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ με «ουσιαστική» διαπραγμάτευση, «σεβασμό του ρόλου του ΝΑΤΟ» και ιδιαίτερη σημασία στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν εκδήλωσε «ανησυχία» για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Τουρκία. Με αποτέλεσμα η χτεσινή μέρα στις Βρυξέλλες να μπορεί να ονομαστεί (...) «μέρα του έκδηλου αμερικανισμού», αφού η ΕΕ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι όχι μόνο συμπλέει με τις παγκόσμιες επιδιώξεις της αυτοκρατορικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, αλλά και προετοιμάζει την εσωτερική πολιτική αναθεώρηση σύμφωνα με την εύρυθμη λειτουργία της ευρω-ατλαντικής «συμμαχίας». Είναι χαρακτηριστική η έξαλλη επίθεση κατά του Ιράν, στην οποία πρωτοστάτησαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Ελλάδας, Γιόσκα Φίσερ και Γ. Παπανδρέου αντίστοιχα. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, εμφανώς επηρεασμένος από την ανακουφιστική επαναπροσέγγιση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εμποδίσουμε την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ασταθείς περιοχές του κόσμου». Στη Μ. Ανατολή επιτρέπεται να έχει πυρηνικά όπλα μόνο το (...) Ισραήλ. Το Ιράν θα πρέπει «να υπογράψει, να επικυρώσει και να εφαρμόσει» ένα «πρόσθετο πρωτόκολλο» στη συμφωνία για τη μη διάδοση (ΤΝΑ) σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπονται «έλεγχοι» χωρίς προειδοποίηση, από τους «εμπειρογνώμονες» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ).

Από κοντά και ο Γ. Παπανδρέου που δήλωσε ότι «η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν, ανησυχεί όπως και στη Βόρεια Κορέα (...) Δεν πρέπει να αρχίσει ένας αγώνας δρόμου, όπως επί ψυχρού πολέμου, γιατί αμέσως θα θελήσουν να τρέξουν και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, με επιπτώσεις στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής (...) ο πυρηνικός κίνδυνος ενυπάρχει και στην πολιτική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας, όπως απέδειξε και το Τσερνομπίλ (...) ο περιορισμός των όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί πρόληψη στο δίλημμα πόλεμος ή ειρήνη» (!!!) πρόκειται για σωρεία προπαγανδιστικής τρομοκρατίας απαράδεκτης για Ελληνα ΥΠΕΞ. Το Ιράν δεν έχει αποδεδειγμένα πυρηνικά όπλα, όπως η Β. Κορέα, η αναφορά στον αντισοβιετισμό είναι επικίνδυνα (...) ψυχροπολεμική, η υπόνοια ότι το Ιράν μπορεί να εξαναγκάσει την (...) Τουρκία σε πυρηνικό εξοπλισμό είναι ή ανόητη ή προβοκατόρικη, η «αποτροπή του πολέμου» είναι υποκρισία όταν οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει επίσημα «παγκόσμιο, προληπτικό, αντιτρομοκρατικό πόλεμο χωρίς τελειωμό». Πολύ περισσότερο όταν για το Ιράκ, το μόνο που «βρήκαν» οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ, είναι να καταδικάσουν (...) «την τρομοκρατία» έναντι της αμερικανο-βρετανικής κατοχής (!!!).

Η ΕΕ απειλεί το Ιράν ότι αν δε συμμορφωθεί, θα «επανεξετάσει» τις πολιτικές και οικονομικές διμερείς συμφωνίες «εντός του Οκτώβρη του 2003». Οσον αφορά τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά «την κοινή βούληση για την υπεράσπιση του "οδικού χάρτη"» (Γ. Παπανδρέου), αναγνωρίζοντας, δειλά, ότι το ισραηλινό «τείχος» του αίσχους «δυσκολεύει, πράγματι, την κατάσταση» και ότι «η πολιτική μη διαλόγου και ομηρίας του Γ. Αραφάτ ακολουθεί μια λανθασμένη λογική» (Γ. Παπανδρέου) (!!!).

Ο Γ. Παπανδρέου ομολόγησε ότι ξανανοίγει πάλι η βαλκανική πληγή, εκφράζοντας «ανησυχίες» για την κατάσταση στο Κόσσοβο. Εντός του Οκτώβρη πρόκειται να αρχίσουν και απευθείας συνομιλίες μεταξύ «Βελιγραδίου και Πρίστινας», που ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ανάλογες μ' αυτές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μικρότερης έντασης (!!!). Ερωτηθείς απέφυγε να απαντήσει αν οι συνομιλίες στοχεύουν και στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου, γεγονός που εκκρεμεί μετά τον πόλεμο του 1990, και εξαρτά το πώς και πόσο της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. Εντύπωση προκαλεί και γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου που κάνει λόγο για «συνεργασία της ΕΕ» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς και του Ρ. Μπλάντιτς». Ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ