Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ιράν ο Ελληνας υφυπουργός των Εξωτερικών

Μήνυμα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος στον Ιρανό ομόλογό του Δρ Αλί Αχανί, κατά την πολύωρη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, σε μια κρίσιμη εποχή για το Ιράν, που επιμένει στο πυρηνικό του πρόγραμμα για το οποίο η διεθνής κοινότητα ζητεί πλήρεις ελέγχους.

Η ιρανική πλευρά ζήτησε επισταμένως να συγκληθεί η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή για τον τουρισμό, καθώς και τη συμβολή της Ελλάδας για τον ευρωασιατικό διάλογο.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι για μας το Ιράν είναι μια πολύ σπουδαία χώρα και επιμένουμε στη φιλία μας μαζί του, καθώς είναι θέμα στρατηγικής. Από την πλευρά του, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών δόκτωρ Αλί Αχανί σε δηλώσεις του επέμεινε στην πρόθεση του Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για ειρηνικούς αποκλειστικά σκοπούς, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υπογραφής πρόσθετου Πρωτοκόλλου για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ικανοποιώντας την πρόταση Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, απάντησε ότι αναζητείται μια φόρμουλα με την οποία θα ικανοποιηθεί η διεθνής κοινότητα, αλλά παράλληλα θα συνεχιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. Η ιρανική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την ΕΕ και ο δόκτωρ Αχανί τόνισε ιδιαίτερα την επιθυμία της Τεχεράνης να συναφθεί συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ ζητούν την πλήρη διευκόλυνση του κ. Μπαραντέι στη σύνταξη της έκθεσής του για τα πυρηνικά όπλα, ενώ η ελληνική άποψη είναι ότι το Ιράν θα πρέπει να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οσον αφορά το σχόλιο της Τεχεράνης για τη φράση του Αμερικανού προέδρου Μπους, ότι το Ιράν ανήκει στον «άξονα του κακού», ο δόκτωρ Αχανί δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Μπους επικρίθηκαν και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι το ιρανικό έθνος, ένα έθνος με μακρόχρονο πολιτισμό και παράδοση, αφήνει την παγκόσμια κοινή γνώμη να κρίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ