Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ
Ο αγώνας κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας συνεχίζεται

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν την 62η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της άρχουσας τάξης να εξαλείψει από τη μνήμη του ελληνικού λαού την ιστορική Εθνική Αντίσταση κατά των χιτλεροφασιστών, οι χρυσές σελίδες που έγραψαν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, θα παραμείνουν για πάντα χαραγμένες στην ψυχή του λαού μας. Και η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 62 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, με διοργανωτή την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), που έγινε χτες στα Προπύλαια, ήταν μια τρανή απόδειξη γι' αυτό. Ο χώρος γέμισε από μαχητές της Αντίστασης, αλλά και νεότερους που βροντοφώναξαν πως «ο αγώνας συνεχίζεται εναντίον της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», όπως ανέγραφε και το κεντρικό πανό.

«Τιμάμε σήμερα τα 62 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και ενώ προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη και τη συνείδηση τού ελληνικού λαού την ιστορία του, τους αγώνες του και πάνω από όλα τους αγώνες εκείνους που αμφισβήτησαν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές», σημείωσε ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και κεντρικός ομιλητής της χτεσινής συγκέντρωσης. Και συνέχισε: «Λένε ότι την Αντίσταση την έκανε όλος ο ελληνικός λαός και συνεπώς ανήκει μόνο στο λαό και σε κανέναν άλλο. Ναι, την Αντίσταση την έκανε ο λαός μας, όμως όχι αυθόρμητα και ξεκομμένα, αλλά οργανωμένα και καθοδηγούμενος μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, με το ΚΚΕ κύρια δύναμη. Εμείς δε μονοπωλούμε την Αντίσταση, αλλά και δεν τη χαρίζουμε στους απόντες του αγώνα, τους γερμανοντυμένους προδότες και γκεσταπίτες. Η Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ δε γράφτηκε με μπλε και πράσινα γράμματα, αλλά με το αίμα των κομμουνιστών αγωνιστών. Γι' αυτό και δε χαρίζουμε την Αντίσταση».


Ο Μ. Δερμιτζάκης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και φιλοξενήθηκε για ακόμη μια χρονιά η εκδήλωση, σημείωσε: «62 χρόνια μετά από την ίδρυση της μαζικότερης οργάνωσης της Εθνικής μας Αντίστασης, οφείλουμε να αποδείξουμε ότι όχι μόνο δεν ξεχνούμε τη συμβολή της Εθνικής Αντίστασης στην ιστορική διαδρομή του τόπου, αλλά και την τιμούμε και τη μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές».

Ο Θαν. Αργυρίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε πως η Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, «αποτελούν για μας φωτεινό παράδειγμα για το σήμερα, για τους καθημερινούς αγώνες της νέας γενιάς».

Ο Θ. Αυγέρος, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού, είπε πως τα μέλη του Συλλόγου «συνεχίζουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών της Αντίστασης. Και εμείς, μαζεύουμε λιθαράκι - λιθαράκι, για να κτίσουμε το δικό μας "κάστρο" το "κάστρο" του Λαϊκού Μετώπου, για να κτίσουμε την κοινωνία που εσείς ονειρευτήκατε».

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φ. Τσέκερης, διάβασε το ψήφισμα της εκδήλωσης, με κύριο αίτημα «να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές επιθέσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των ΝΑΤΟικών συνεταίρων τους».

Στο ενδιάμεσο των ομιλιών, ο ηθοποιός Γ. Χαραλαμπίδης, απήγγειλε αποσπάσματα των ποιημάτων του Κ. Βάρναλη, «Λεφτεριά» και του Παλάμα «Δωδεκάλογος του Γύφτου». Τέλος, η χορωδία της ΠΕΑΕΑ τραγούδησε αντιστασιακά τραγούδια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών και τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο.

Στη χτεσινή εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν, ο Κ. Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Μαραγκουδάκης πρόεδρος της ΚΕΟΕ, ο Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Γρ. Τουγλίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού, καθώς επίσης και πλήθος φορέων και αντιστασιακών οργανώσεων.

  • Μαζική εκδήλωση για τα 62 χρόνια του ΕΑΜ έγινε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο και στην παραλία της Αιδηψού. Τη διοργάνωσε το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και συμμετείχαν αντιστασιακοί απ' όλη τη χώρα που αυτήν την εποχή βρίσκονται στη Λουτρόπολη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην περάσουν οι προσπάθειες «αποχρωματισμού» της Αντίστασης (2015-10-10 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή (2013-07-02 00:00:00.0)
62η επέτειος του ΕΑΜ (2003-09-26 00:00:00.0)
62η επέτειος του ΕΑΜ (2003-09-25 00:00:00.0)
62η επέτειος του ΕΑΜ (2003-09-24 00:00:00.0)
Η Κέρκυρα τιμά την Εθνική Αντίσταση (2001-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ