Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Μιμείται τις πρωτοβουλίες μας η ΝΔ

Μισή ώρα χρειάστηκε για τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, ώστε να διαπιστώσει ότι η πρόταση της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση είναι ένας «μιμητισμός» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που είτε έχουν θεσμοθετηθεί, είτε δρομολογούνται. Για τον απλό κόσμο, μάλλον, δε χρειάστηκε καν η παρουσίαση των θέσεων της ΝΔ και η απάντηση της κυβέρνησης, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών, για να επιβεβαιωθεί η σύμπλευση των δύο κομμάτων στην πολιτική του λιγότερου κράτους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέτουν τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων επιλογών του. Ο καυγάς γίνεται για το ποιος θα εφαρμόσει αυτήν την πολιτική.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, προκειμένου να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, ήταν σαφής ως προς τη σύμπλευση των δύο κομμάτων. Κατηγόρησε τη ΝΔ για μιμητισμό, σημείωσε πως ό,τι προτείνει είναι ήδη θεσμοθετημένο ή αναμένεται να προωθηθεί, ενώ αναρωτήθηκε «τι λείπει» από τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει ο ίδιος στο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε σχέση με το πρόγραμμα της ΝΔ.

Προφανώς, λοιπόν, ο καυγάς γίνεται για την εξουσία, ενόψει εκλογών, περίοδος κατά την οποία δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι μικροκομματικές υποσχέσεις για τα «παιδιά» που βολεύτηκαν (αξιοκρατικά θα πει στη συνέχεια ο Κ. Σκανδαλίδης) και γι' αυτά που περιμένουν στη σειρά. Ο Κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «στοχεύει στην επανίδρυση του κράτους της δεξιάς, για να ανατρέψει κατακτήσεις αξιοκρατίας (!)».

Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως ό,τι προτείνεται ήδη γίνεται. Συγκεκριμένα, εννοούσε το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τις Συμπολιτείες, την εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος στους δήμους, τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης.

Σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για τη θεσμοθέτηση αιρετής Περιφέρειας, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «απέσυρε την ιδέα περί Τριτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και στη θέση της έβαλε μια χαλαρή μορφή Περιφερειακού Συμβουλίου». Την ίδια «κριτική» άσκησε ο Κ. Σκανδαλίδης και για τις προτάσεις της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση και, συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση υπαλλήλων και μονάδων του Δημοσίου, τη σύνδεση του μισθολογίου με την παραγωγικότητα, τη δήθεν εξυπηρέτηση του πολίτη. Ενώ χαρακτήρισε νεφελώδες το νέο όργανο που προτείνει η ΝΔ να αντικαταστήσει το ΑΣΕΠ.

Καταλήγοντας, ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «ερασιτεχνισμό, που ξεπερνά τα όρια μιας παράταξης που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα» και χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ φτωχή και διάτρητη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ