Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Ζητούν να διπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας στις «ειρηνευτικές» αποστολές

Ετοιμη να πει το «ναι» η ελληνική κυβέρνηση

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση της ελληνικής «προσφοράς» σε στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε «ειρηνευτικές» αποστολές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς τα «αιτήματα» των Αμερικανών για αύξηση της συμμετοχής είναι πιεστικά και η ελληνική κυβέρνηση δε φημίζεται για τις... αντιστάσεις της.

Αν και οι εισηγήσεις των ελληνικών επιτελείων, κυρίως λόγω της έλλειψης κονδυλίων, ζητούν τη μείωση των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι σε θέση να απορρίψει το πιεστικά διατυπωμένο αμερικανικό «αίτημα».

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, αυτήν ακριβώς την περίοδο έχει κλιμακωθεί η αμερικανική πίεση για «προσφορά» δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό η διάθεση δυνάμεων στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συμμαχίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον επιδιώκει όπως οι χώρες - μέλη της συμμαχίας να συνεισφέρουν το 4% του έμψυχου δυναμικού τους σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η οποία συνεισφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το 0,9% των δυνάμεών της στη Συμμαχία, οι Αμερικανοί ζητούν κατ' αρχήν το διπλασιασμό, τουλάχιστον, του ποσοστού.

Τα αμερικανικά αιτήματα, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, υποβάλλονται πιεστικά και άκομψα, καθώς οι ανάγκες που έχουν προκύψει στην επιχείρηση «σταθεροποίησης» της μεταπολεμικής κατάστασης στο Ιράκ έχουν φέρει την αμερικανική κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ετσι, λοιπόν, η αμερικανική διοίκηση έχει κλιμακώσει τις οχλήσεις της για συνεισφορά δυνάμεων στους συμμάχους της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και διμερώς. Τα αμερικανικά αιτήματα, όπως παρατηρούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ, υποβάλλονται με πιεστικό τρόπο και για έναν επιπλέον λόγο: εκτός των επιχειρησιακών αναγκών, η αμερικανική διοίκηση είναι υποχρεωμένη, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχονται οι ΗΠΑ, να λάβει υπόψη και τα μηνύματα της αμερικανικής κοινωνίας, η οποία αναμένει την απαγκίστρωση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Από την άφιξη της ελληνικής «ειρηνευτικής» δύναμης στο Αφγανιστάν

Eurokinissi

Από την άφιξη της ελληνικής «ειρηνευτικής» δύναμης στο Αφγανιστάν
Το ζήτημα της συνεισφοράς δυνάμεων για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έχει «ωριμάσει» σε συζητήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα της Συμμαχίας. Το πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα αποτελέσει και την πρώτη ύλη της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κολοράντο των ΗΠΑ μεταξύ 7 και 10 Οκτώβρη.

Εκεί, όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, αναμένεται να δρομολογηθεί κάποιος συμβιβασμός στο θέμα της συνεισφοράς δυνάμεων για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα ανακουφίζει τις ΗΠΑ. Η διάθεση συμβιβασμού, θα πρέπει να σημειωθεί, έχει ήδη εκδηλωθεί έμπρακτα από Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες - όπως έχει ενημερωθεί αρμοδίως το ελληνικό ΥΠΕΞ - ενταφίασαν την τετραμερή τους πρωτοβουλία που ανέλαβαν με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο την περασμένη άνοιξη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ