Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θυμήθηκε» ή διαπραγματεύεται;

Η Αθήνα τοποθετεί στο τραπέζι της διαβούλευσης της Τουρκίας με την ΕΕ και το θέμα των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη

Η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της «συνολικής» διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, εγείρει επισήμως θέμα ελληνικών ακινήτων περιουσιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής» η Αθήνα εγείρει το θέμα στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνταξη της αξιολογικής έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ελληνικό ΥΠΕΞ «με υπόμνημά του προς την ΕΕ περιγράφει την πρακτική που ακολουθεί επί σειρά ετών η τουρκική διοίκηση, με στόχο τον αφελληνισμό τεράστιων περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη και τα Πριγκιπονήσια, που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας, αλλά και σε μειονοτικά ομογενειακά θρησκευτικά ιδρύματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερα από 11.000 ακίνητα -αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων- είχαν καταγραφεί ως ελληνικές ιδιοκτησίες το 1936, μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Πολλές από αυτές τις ιδιοκτησίες έχουν παρανόμως δημευτεί από το τουρκικό κράτος.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως ευκαιρία να θέσει το θέμα των περιουσιών ως ένα ακόμη κριτήριο, καθώς το 2004 είναι η χρονιά κατά την οποία θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ