Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μαθητές, φοιτητές επί ποδός κατά του πολέμου

Σπουδαστές έχουν αποκλείσει την Ντάουνινγκ Στριτ

Associated Press

Σπουδαστές έχουν αποκλείσει την Ντάουνινγκ Στριτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΙΔΝΕΪ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Ενώ οι προετοιμασίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ κορυφώνονται, αντιστοίχως κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις της αντίστασης των Αμερικανών, αλλά και της υπόλοιπης οικουμένης. Αυλαία μίας πληθώρας κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτη, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, ήταν η χτεσινή παναμερικανική φοιτητική αποχή και μέρας δράσης κατά του πολέμου με κεντρικό σύνθημα «Βιβλία και όχι βόμβες». Τη σκυτάλη θα πάρουν το Σάββατο οι μανάδες που την Ημέρα της Γυναίκας θα τη γιορτάσουν κυκλώνοντας το Λευκό Οίκο, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου.

Εκατοντάδες Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σφάλισαν τις πόρτες τους χτες από το Βορρά έως το Νότο. Ηδη το μεσημέρι χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Union Square, στην καρδιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι εκδηλώσεις και διαδηλώσεις και στο Σαν Φρανσίσκο. Δύο πόλεις που βρέθηκαν στο προσκήνιο των χτεσινών κινητοποιήσεων. Μαζί με τους φοιτητές και πολλοί εργαζόμενοι που είτε έκλεισαν τα καταστήματά τους είτε δεν πήγαν στη δουλιά, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών και του αντιπολεμικού κινήματος. Ομως ούτε οι μαθητές έλειψαν από αυτό το μαχητικό «παρών». Δεκάδες σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε εκατοντάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σταματήστε τον πόλεμο» και «Βιβλία όχι βόμβες». Συνθήματα που ακούστηκαν από άκρη σε άκρη, όπου στόχος ήταν ο οριστικός τερματισμός του πολεμικού πυρετού της αμερικανικής κυβέρνησης, απαιτώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης, της δωρεάν υγείας και κατά της πείνας που μαστίζει και την αμερικανική κοινωνία, αντί της χρηματοδότησης του πολέμου.

Οι διοργανωτές της Εθνικής Συμμαχίας Νέων και Φοιτητών για την Ειρήνη (National Youth and Student Peace Coalition - NYSPC), μία ομπρέλα οργανώσεων που έχει συστηθεί λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας των ΗΠΑ, φαίνεται ότι δικαιώθηκαν στους στόχους τους, που δεν ήταν άλλοι από το να γίνει η χτεσινή φοιτητική κινητοποίηση η μεγαλύτερη ανάλογη από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σε Ευρώπη και Αυστραλία

Το κάλεσμα όμως των Αμερικανών φοιτητών ακούστηκε και στη Βρετανία. Αποχές και διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή ακόμη και μαθητών 12 και 13 ετών, έγιναν στην πρωτεύουσα Λονδίνο, στο Μπίρμιγχαμ, το Λιντς, το Σέλφιλντ, το Λίβερπουλ, το Κέιμπριτζ και το Μίλτον Κέινς. Πιο χαρακτηριστική στιγμή η συγκέντρωση εκατοντάδων μαθητών στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και το Κοινοβούλιο.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου πραγματοποίησαν μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αυστραλιανή συμμετοχή σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. Υπολογίζεται πως στο Σίδνεϊ έλαβαν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο πάνω από δέκα χιλιάδες μαθητές, άλλοι τόσο στη Μελβούρνη και πολλές χιλιάδες στην Αδελαΐδα, το Περθ, το Μπρισμπέιν, την Καμπέρα και το Χόμπαρτ.

Πάνδημος καθώς φαίνεται ήταν και ο φοιτητικός ξεσηκωμός και στην Ισπανία, όπου στη διαδήλωση μόνο στην πρωτεύουσα Μαδρίτη πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές πήραν μέρος και στη διαδήλωση που έγινε στη Στοκχόλμη, στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ