Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ισχυρότερες «δόσεις» νεοφιλελευθερισμού

Αύξηση της δοσολογίας των αντιλαϊκών μέτρων προτείνει η ηγεσία της ΝΔ για την αντιμετώπιση του «σημερινού αδιεξόδου» στην οικονομία εστιάζοντας την κριτική της στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως δημαγωγεί ξεδιάντροπα απαριθμώντας και περιγράφοντας τα προβλήματα, τα οποία όμως γεννά η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική που υποστηρίζει.

Θέλοντας να προλάβει, αλλά και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση ενόψει της «πολεμικής» συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη βδομάδα, η ηγεσία της ΝΔ υπέδειξε χτες συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οπως είπε στην εισήγησή του στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή ο αρμόδιος επί των οικονομικών υποθέσεων Γ. Αλογοσκούφης πρέπει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, προτείνοντας μια «νέα πολιτική», η οποία όμως θα «υπακούει» στο Σύμφωνο Σταθερότητας, περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 1% το χρόνο τουλάχιστον, χαμηλότερους συντελεστές στην άμεση φορολογία, επιτάχυνση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Ξεκάθαρος ήταν και στο ζήτημα του «κοινωνικού κράτους», λέγοντας ότι «το πρόβλημα του κοινωνικού κράτους δε βρίσκεται στο ύψος των δημοσίων δαπανών και παροχών αλλά στη διάρθρωσή τους».

Παράλληλα έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που «έχουν φθάσει στα όρια της απόγνωσης», γεγονός που αντανακλάται στη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων, όπως αντανακλάται στους ισολογισμούς για το 2002, στην πορεία του Χρηματιστηρίου, στην άνοδο του πληθωρισμού και την ακρίβεια, στην ανεργία, στην αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων κ.ο.κ. «Το πρόβλημα της οικονομίας είναι έντονα πολιτικό», τόνισε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι εννοεί την «αναποτελεσματικότητα και την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης».

Το πρόγραμμα του κόμματος θα ανακοινωθεί όταν ο πρόεδρός του κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και μεγάλα του κομμάτια είναι έτοιμα. «Βλάπτει»... στα γκάλοπ όμως να βγουν προς τα έξω...

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τη δίκη

Επιχειρήματα κατά της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης της «17Ν» αλλά και πρόωρες κρίσεις περί «δίκαιης δίκης», πρόσφερε με τη χθεσινή παρέμβασή του ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα επικρότησε τη θέση του Τ. Μίλερ για τη μη σύλληψη όλων των μελών της «17Ν».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ απόρησε για τις «ατέλειωτες, ανούσιες και σοβαροφανείς συζητήσεις» γύρω από την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, ισχυριζόμενος ότι από την ώρα που ισχύει ο νόμος που προβλέπει τη συμφωνία όλων των παραγόντων της δίκης «ήταν βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα ήταν να μην μπει τηλεόραση». Χαρακτήρισε «θλιβερό φαινόμενο παρακμής» τη σχετική συζήτηση, ενώ επικαλούμενος την «απλή λογική» υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να προσφέρεται δημοσιότητα σε εκείνους που «έχουν ομολογήσει ότι δολοφονούσαν αθώους για να έχουν δημοσιότητα». Ο Κ. Μητσοτάκης δε δίστασε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τη διεξαγωγή της δίκης, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος δείχνει πολύ μεγάλη ανοχή, ακόμα και όταν υβρίζεται». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να παραπονεθούν αυτοί οι κύριοι είναι ότι δε γίνεται δίκαιη δίκη».

Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή, υποστήριξε ότι ο Τ. Μίλερ είπε αυτά που όλοι παραδέχονται, ότι δηλαδή η «17Ν» δεν εξουδετερώθηκε και υπάρχουν και άλλοι από αυτούς που δικάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ