Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμάζεται η διήμερη λαϊκή Αντιπολεμική - ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδος

Με μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην κεντρική πύλη του λιμανιού της πόλης θα ξεκινήσει η διήμερη λαϊκή Αντιπολεμική - ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδος, που οργανώνει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 15 και 16 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, που θα γίνει το Σάββατο 15 του μήνα στη 1 το μεσημέρι, θα τοποθετηθεί επιτύμβια πλάκα στη μνήμη των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, στο λιμάνι, στο χώρο που μετατράπηκε σε μόνιμο ορμητήριο του ΝΑΤΟ στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μαζί με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, οργανώνουν τη λαϊκή αντισύνοδο στο πλαίσιο κλιμάκωσης της δράσης τους ενάντια στην αντιλαϊκή Ελληνική Προεδρία της ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

Χτες συνεδρίασε και η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης που αναδείχτηκε μέσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις καταδίκης του πολέμου εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Η Αντιπολεμική Επιτροπή καλεί το λαό του νομού σε μαζική συμμετοχή στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Παράλληλα θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των φορέων της Θεσσαλονίκης με στόχο και τη δική τους συμμετοχή.

Η λαϊκή αντισύνοδος

Η λαϊκή αντισύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Μάρτη. «Οχι στο μιλιταρισμό, όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για μια Ευρώπη της ειρήνης δίχως ΝΑΤΟ, Ευρωστρατό, αμερικάνικες βάσεις και πυρηνικά», είναι το θέμα της συνόδου στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν κόμματα, κινήσεις και κινήματα με αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική δράση, από τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μέχρι και χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή: «Καμπάνια ενάντια στο απεμπλουτισμένο ουράνιο» (Αγγλία), Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ειρηνιστές του Σιμπίου (Ρουμανία). Τις εκδηλώσεις χαιρετίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας.

Ο κατάλογος των εισηγητών παραμένει ανοιχτός και διευρύνεται. Μέχρι και χτες, παρεμβάσεις είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν:

-- Ηλίας Θερμός, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

-- Λόης Λαμπριανίδης, οικονομικός γεωγράφος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «μετανάστες στην Ελλάδα και η ανάπτυξη του βαλκανικού χώρου».

-- Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα τον Ευρωστρατό.

-- Ζήσης Παπαδημητρίου, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Το μήλον της Εριδος».

-- Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών τους με πρόσχημα τις ασύμμετρες απειλές».

-- Νίκος Παπαναστάσης, Συνταγματάρχης ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (Κ.ΕΘ.Α.) με θέμα «ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός. Νέο δόγμα - Νέοι ρόλοι».

-- Δάνης Παπαβασιλείου δημοσιογράφος με θέμα «στρατιωτικοποίηση οικονομίας και κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ