Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ NΕΟΛΑΙΑ EΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα συσπείρωσης για ολόπλευρη ενημέρωση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Στη συζήτηση για το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ εκφράζοντας την αγανάκτησή της, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση και την ανάγκη συσπείρωσης λαού και νεολαίας για την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην ουσιαστική πληροφόρηση, στην ολόπλευρη ενημέρωση.

Με αφορμή, λοιπόν, από τη μια, το «μαύρο Σαββατοκύριακο της ενημέρωσης» στις 15-16 του Φλεβάρη, όπως χαρακτηρίστηκε έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες, με τη δίκη της «17Ν» να μετατρέπεται σε σόου, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των ΜΜΕ και να απωθεί από την επικαιρότητα άλλα φλέγοντα ζητήματα, η ΚΝΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού της Συμβουλίου, επισημαίνει:

«Αποτελεί προσβολή για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και προκαλεί οργή και αγανάκτηση ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία των ΜΜΕ, κυρίως των ηλεκτρονικών και δη των ιδιωτικών, στέκονται απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η ωμή από μέρους τους παραβίαση του δικαιώματος για ουσιαστική, ολόπλευρη ενημέρωση.

Εκφάνσεις αυτής τους της στάσης αφορούν στη μη ισότιμη προβολή των θέσεων όλων των κομμάτων και των πολιτικών νεολαιών και, ταυτόχρονα, στην υπερπροβολή του δικομματισμού, στην περιφρόνηση των κινητοποιήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των αγώνων της νεολαίας, με την όποια προβολή τους να συνοδεύεται με δυσφημιστικές ατάκες τύπου "Κόλαση το κέντρο της Αθήνας", στη χυδαιότητα και στον εξευτελισμό της προσωπικότητας νέων, γυναικών και ανδρών, με υπερπροβολή προτύπων ξένων προς τη ζωή των εργαζομένων και πλήρη περιθωριοποίηση θεμάτων που άπτονται της τέχνης, της προβολής οικουμενικών αξιών όπως η εντιμότητα, η αλληλεγγύη κ.ά.

Στόχος τους η χειραγώγηση και αλλοτρίωση των συνειδήσεων, η συστηματική αναπαραγωγή και διάδοση ιδεών και αντιλήψεων της άρχουσας τάξης, η αναγωγή των νόμων της αγοράς, του ανταγωνισμού και του κυνηγητού των καπιταλιστικών κερδών σε υπέρτατες αξίες.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γι' αυτή την κατάσταση. Συνεχώς διακηρύττει κώδικες δεοντολογίας και συνεχώς οι διακηρύξεις της μένουν κενό γράμμα, ενώ χρησιμοποιεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως φύλλο συκής. Η καλή προαίρεση των μεγαλοκαναλαρχών, την οποία επικαλείται, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί, αφού η ίδια επιδιώκει ανταπόδοση της στήριξης που τους παρέχει, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλεύονται το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων σαν τσιφλίκι τους. Καθημερινά γίνεται και περισσότερο φανερό, πως το δημοκρατικό δικαίωμα της ουσιαστικής ενημέρωσης δε συμβιβάζεται με την εμπορευματοποίηση της τελευταίας, την κατοχή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ από το μεγάλο κεφάλαιο.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση προκύπτει ως επιτακτικά αναγκαία η συσπείρωση και δράση, κυρίως των νέων αλλά και γενικότερα του λαού, για την απαίτηση της κατοχύρωσης του αναφαίρετου δικαιώματός τους για ουσιαστική πληροφόρηση και ολόπλευρη ενημέρωση. Η ΚΝΕ σ' αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ανοίγοντας και αυτό το ζήτημα στο νεολαιίστικο κίνημα και στους φορείς του, παντού όπου αναπτύσσει τη δράση της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ