Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κορυφώνονται «παζάρια» και πιέσεις

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης τρίτης ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. ΗΠΑ - Βρετανία φέρονται να πιέζουν προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει, αν και, όπως ομολογούν πολλοί διπλωμάτες, δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους. Από την άλλη πλευρά, Γαλλία - Γερμανία δείχνουν το «ειδικό βάρος» που αποδίδουν στη συνεδρίαση αποστέλλοντας για άλλη μια φορά τους ΥΠΕΞ, ενώ η Ρωσία επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άσκησης βέτο.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε, χτες, ο πρέσβης της Γουινέα, που είναι και προεδρεύων για το μήνα Μάρτη, προκειμένου να καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων του οργάνου. Παράλληλα, οι πρέσβεις των περισσότερων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου συναντήθηκαν με καναδική αντιπροσωπεία, προκειμένου να εξετάσουν τη διαμεσολαβητική πρόταση που έχει καταθέσει ο Καναδάς, προκειμένου να «γεφυρωθούν οι διαφωνίες εντός του Συμβουλίου». Εντούτοις, την πρόταση έχουν απορρίψει εξαρχής ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.

Βρετανοί διαδηλωτές έστησαν τα αντιπολεμικά πλακάτ στη βρετανική βάση

Associated Press

Βρετανοί διαδηλωτές έστησαν τα αντιπολεμικά πλακάτ στη βρετανική βάση
Στην έδρα του ΟΗΕ, την Παρασκευή, θα βρίσκεται τόσο ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ. Εκτιμάται ότι αναλόγως θα πράξουν, τουλάχιστον, οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ. Προς το παρόν, πάντως, χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, μετέβη για διαβουλεύσεις στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί και το Παρίσι, ενώ προηγήθηκαν τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, «προκειμένου να συντονίσουν τη θέση του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής».

Ο Ιβανόφ, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανένα σχέδιο απόφασης που έμμεσα ή άμεσα θα οδηγεί σε στρατιωτική επίθεση» και επέμεινε ότι «οι επιθεωρήσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, άρα η διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέφερε το ενδεχόμενο άσκησης βέτο και άφησε να εννοηθεί ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια στάση αποχής» αν και, όπως κατέληξε, «η καλύτερη δυνατή λύση θα είναι η επίτευξη ομοφωνίας και κοινής δράσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Τις δηλώσεις Ιβανόφ, συμπλήρωσε, από τη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, τονίζοντας ότι «στην παρούσα φάση είναι αδικαιολόγητη και αθεμελίωτη η κατάθεση προς έγκριση του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης».

Βρετανικό μαχητικό έτοιμο για δράση

Associated Press

Βρετανικό μαχητικό έτοιμο για δράση
Την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή η ειρηνική λύση επανέλαβε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε και ο Βέλγος ομόλογός του. Από την άλλη, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, δήλωνε ότι «θα πρέπει να πειστούν οι ΗΠΑ να δράσουν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μονομερώς» και στη Μαδρίτη το Κοινοβούλιο ψήφιζε για το θέμα με σοβαρές ενδείξεις ανταρσίας και εντός του κόμματος του Αθνάρ.

Στρο: Επέμβαση και χωρίς νέα απόφαση

Στον αντίποδα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος αν και δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Ιβανόφ ότι παραμένει ανοιχτός ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, εκτιμούσε ότι «ακόμη και μόνο η απόφαση 1441 νομιμοποιεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Επίσης, ο Στρο κάλεσε τις Γερμανία και Γαλλία να μην «τραβήξουν στα άκρα το σκοινί» και οδηγήσουν σε «απομόνωση» τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ως εξαιρετικά αρνητική μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το ιρακινό καθεστώς παραμένει απειλή και ότι η καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ» δε σημαίνει ότι υπάρχει συμμόρφωση. Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι «η Βαγδάτη κάνει ένα βήμα πίσω μετά από πολύ χρόνο και μετά από ασφυκτική πίεση. Με αυτούς τους ρυθμούς χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να αφοπλιστεί». Οσο για τον Πρόεδρο Μπους δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει την προσφιλή του φράση ότι «ο Σαντάμ θα αφοπλιστεί» είτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Τελευταίοι ελιγμοί

«Πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε την αναγκαία υποστήριξη» δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, αρνούμενος να διευκρινίσει αν, τελικά, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει το σχέδιο ψηφίσματος σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανάλογα με τις αντιδράσεις και τα τελευταία «παζάρια» που θα λάβουν χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των επιθεωρητών την Παρασκευή, το θέμα της ψηφοφορίας θα τεθεί επί τάπητος. Κατά πολλούς, μέχρι τις 13 του Μάρτη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το θέμα θα έχει λήξει.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πάντως, χαρακτήριζε, χτες, «θετική εξέλιξη» τη συνέχιση της καταστροφής των πυραύλων, στο Ιράκ, (έχουν, ήδη, καταστραφεί 19) και εκτίμησε ότι θα συμπεριληφθεί ως βήμα και στην έκθεση των επιθεωρητών. Ο Ανάν τόνισε ότι το Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει, αλλά χαρακτήρισε ως «ύστατη και πιθανώς χειρότερη λύση τη στρατιωτική δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ