Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Εντονος ο αντιαμερικανισμός στους λαούς της Ευρώπης

«Πρωταθλητές» οι Ελληνες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Σταθερές και έντονες αντιαμερικανικές πεποιθήσεις εκφράζει η ευρωπαϊκή, και ιδιαίτερα η ελληνική «κοινή γνώμη», σύμφωνα με επίσημη δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ), αφού, ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη, το 73% των Ελλήνων και το 46% των Ευρωπαίων εκτιμούν ως «αρνητικό» το ρόλο των ΗΠΑ στην προώθηση της «παγκόσμιας ειρήνης».

Πρόκειται για εντυπωσιακή πιστοποίηση της απόκλισης των ευρωπαϊκών λαών, τόσο από τις «διατλαντικές συμμαχίες», όσο και από τη φιλοαμερικανική πολιτική των Ευρωπαίων κυβερνώντων. Πολύ περισσότερο, που η δημοσκόπηση από το ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ έγινε το Νοέμβρη του 2002, δηλαδή πριν να ξεσπάσει ανοιχτά η ιρακινή κρίση, και το ερώτημα δεν αφορούσε ειδικά στην αμερικανική αυτοκρατορική εκστρατεία κατά του Ιράκ, αλλά στο αν οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ως «θετικό ή αρνητικό» το ρόλο των ΗΠΑ γενικά για την προώθηση της «παγκόσμιας ειρήνης». Επιπλέον, η δημοσκόπηση αποτυπώνει, ιδιαίτερα εκ μέρους της ελληνικής «κοινής γνώμης», μια έντονη αντιαμερικανική στάση για το σύνολο της πολιτικής των ΗΠΑ, αφού στο ερωτηματολόγιο εμπεριέχονται ερωτήσεις και για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά το ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ δημοσιοποιείται, εμπεριέχοντας στοιχεία για τις ευρωπαϊκές διαθέσεις έναντι της αμερικανικής πολιτικής.

Κατά τα άλλα, η δημοσκόπηση αφορά και τα πάγια ερωτήματα για την ευρωπαϊκή και «εθνική» πολιτική. Επιβεβαιώνεται, εκ νέου, η μείωση της «εμπιστοσύνης» των Ελλήνων, τόσο προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές, όσο και προς τις κυβερνητικές επιλογές. Μόνο το 35% των Ελλήνων εκτιμά ότι είχε «προσωπικά οφέλη» από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) (!!!). Μόνο το 50% εκτιμά ως «ικανοποιητική» την ευρωπαϊκή δημοκρατία και μόνο το 53% τη δημοκρατία στη χώρα μας. Μόνο το 16% των Ελλήνων εκτιμά ότι το 2003 θα «καλυτερεύσει» η οικονομική κατάσταση της χώρας και μόνο το 14% ότι θα «καλυτερεύσουν» οι συνθήκες στην αγορά εργασίας (!!!) Οι Ελληνες συνεχίζουν, κατά 95%, να 'ναι «προσηλωμένοι» στη χώρα τους και όχι στην «ευρωπαϊκή ιδέα», παρόλο που θα ήθελαν μια σειρά από πολιτικές, ιδιαίτερα η άμυνα, ν' αποφασίζεται σε επίπεδο ΕΕ. Είναι, ταυτόχρονα, οι πιο ένθερμοι Ευρωπαίοι, σχετικά με τη διεύρυνση, η οποία υποστηρίζεται από το 76% των Ελλήνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έντονη μείωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς το ευρώ, κατά μείον 8% μέσα σ' ένα εξάμηνο.

Πανευρωπαϊκός αντιαμερικανισμός

Για πρώτη φορά, το ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές διαθέσεις απέναντι στις αμερικανικές πολιτικές και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό και ανησυχητικό για την Ουάσιγκτον. Στο ερώτημα για το ρόλο των ΗΠΑ στην προώθηση της «παγκόσμιας ειρήνης», τον περασμένο Νοέμβρη 2002, το 73% των Ελλήνων απάντησε ότι είναι «αρνητικός», το 13% «θετικός» και ένα 10% «ούτε θετικός ούτε αρνητικός». Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό κατά της αμερικανικής πολεμοκαπηλίας στο σύνολο της ΕΕ. Αμέσως μετά, οι πλέον αρνητικοί είναι οι Γάλλοι (56% κατά, 24% υπέρ, 16% ουδέτεροι), οι Ισπανοί (55% κατά, 25% υπέρ, 12% ουδέτεροι) και οι Φινλανδοί (61% κατά, 28% υπέρ, 16% ουδέτεροι). Οσον αφορά στους Γερμανούς, το 47% είναι κατά, το 32% υπέρ και το 16% ουδέτεροι, ενώ οι Αυστριακοί 49% είναι κατά, 22% υπέρ και 21% ουδέτεροι. Στο Βέλγιο 48% είναι κατά, 36% υπέρ και 12% ουδέτεροι. Ενώ στην Ιταλία το 38% είναι κατά, το 37% υπέρ και το 18% ουδέτεροι. Στο σύνολο της ΕΕ, το 46% των Ευρωπαίων εκτιμά ως «αρνητικό» το ρόλο των ΗΠΑ στην «παγκόσμια ειρήνη», το 32% ως «θετικό» και το 15% «ούτε ως θετικό ούτε ως αρνητικό». Πρόκειται για πανευρωπαϊκή κατακραυγή, όχι εναντίον μιας μεμονωμένης και συγκυριακής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά για το συνολικό της ρόλο στην προώθηση της «παγκόσμιας ειρήνης».

Η αμερικανική απειλή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από ένα άλλο ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο, στο σύνολο της ΕΕ, το 57% εκτιμά ως «πιθανό» το ενδεχόμενο ενός παγκοσμίου πολέμου, το 52% το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύρραξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το 49% ένα «συμβατικό» πόλεμο στην Ευρώπη, το 72% την περαιτέρω διάδοση των όπλων «μαζικής καταστροφής» και το 60% το ενδεχόμενο «εθνοτικών συγκρούσεων» στην Ευρώπη.

Η ελληνική «κοινή γνώμη» είναι από τις πλέον απαισιόδοξες στην ΕΕ, αφού κατά 72% πιθανολογεί παγκόσμιο πόλεμο, 69% πυρηνική σύρραξη, 66% συμβατικό πόλεμο, 83% περαιτέρω διάδοση όπλων «μαζικής καταστροφής» και 70% «εθνοτικές» συγκρούσεις. Και όλα αυτά ως «ενδεχόμενα» να συμβούν επί του εδάφους της ευρωπαϊκής ηπείρου (!!!)

Αλλά η ευρωπαϊκή «κοινή γνώμη» δεν είναι μόνο κατά στην αμερικανική πολιτική πολέμου. Το 73% των Ελλήνων και το 49% των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για την παγκόσμια φτώχεια, ενώ το 68% των Ελλήνων και το 57% των Ευρωπαίων ότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για γενική και πάγια πεποίθηση για σημαντικές πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που καταδείχνουν ότι ο ευρωπαϊκός αντιαμερικανισμός δεν είναι συγκυριακός και εφήμερος, ούτε εκφράζεται μόνο για τα θέματα πολέμου, αλλά και για τις πολιτικές «ειρήνης».

Οσον αφορά στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία» και την περιβόητη «ανάπτυξη», το 64% των Ελλήνων εκτιμά ως «αρνητικό» το ρόλο των ΗΠΑ (!!!) και μόνο το 21% ασπάζεται την προπαγάνδα υπέρ της «παγκοσμιοποίησης» αλά αμερικάνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης για τα «αντι-τρομοκρατικά». Στην ερώτηση για το ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, το 59% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι «αρνητικός», το 26% ότι είναι «θετικός» και το 11% «ούτε θετικός ούτε αρνητικός». Αντίθετα με τους Ελληνες, το σύνολο της ΕΕ εκτιμά ότι ο ρόλος των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» είναι κατά 50% «θετικός», κατά 28% «αρνητικός» και κατά 12% «ούτε θετικός ούτε αρνητικός». Παρ' όλα αυτά, στο σύνολο της ΕΕ, το 82% εκτιμά ως «πιθανή» μια γιγάντωση της «διεθνούς τρομοκρατίας» και μόνο το 16% εκφράζει εφησυχασμό. Οσον αφορά στους Ελληνες, το 80% πιστεύει ότι η «διεθνής τρομοκρατία» αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή και μόνο το 14% δεν ανησυχεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ