Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχοτομικές δηλώσεις Ντενκτάς

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος

Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η διαίρεση, φέρεται να δήλωσε χτες ο Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με το Κυπριακό! Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ντενκτάς αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει πλήρως όλες τις προτάσεις του νέου αναθεωρημένου σχεδίου του Κόφι Ανάν, αφού αυτό - όπως ισχυρίστηκε - δεν περιλαμβάνει καμία από τις αρχές της τουρκοκυπριακής πλευράς και τυχόν εφαρμογή του ως έχει θα οδηγήσει στον εκτοπισμό μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων. Στα πλαίσια αυτά δήλωσε ότι η μετάβαση στη Χάγη είναι χωρίς νόημα, καθώς θα πάνε εκεί για να πουν στον Γενικό Γραμματέα «όχι» αναφορικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων η ψευδοβουλή στα κατεχόμενα άρχισε χτες τη συζήτηση της απάντησης που θα δώσει ο Ρ. Ντενκτάς στις 10 Μάρτη, για το αν αποδέχεται τη διενέργεια δημοψηφίσματος με βάση το «σχέδιο Ανάν». Αποφασίστηκε δε και η σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα υποβάλει έκθεση στα υπόλοιπα μέλη της ψευδοβουλής. Με την απόφαση διαφώνησε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου. Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών του τουρκοκυπριακού κοινοβουλίου φαίνεται να τείνει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του «σχεδίου Ανάν».

Στο μεταξύ, η ζωή στα κατεχόμενα παρέλυσε, λόγω μαζικής απεργίας, με στόχο να ασκηθεί πίεση στον Ραούφ Ντενκτάς να απαντήσει θετικά στη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στο θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις, αν και όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε απόφαση για την απάντηση που θα δοθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα του δημοψηφίσματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης οριστικής απόφασης σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, μετά και την επιστροφή του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη επίσκεψη για συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Χτες, εξάλλου, ο Τάσος Παπαδόπουλος και η διαπραγματευτική του ομάδα είχαν συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης επί του «σχεδίου Ανάν». Εκ νέου θα συναντηθούν σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Επίσης, χτες συνήλθαν το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να καθορίσουν τις θέσεις τους, ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ προχτές συζήτησε τις εξελίξεις και το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής της Κύπρου επισημαίνουν σε δηλώσεις τους πως το τέλος του δρόμου για το Κυπριακό δε θα γραφτεί ακόμα κι αν η απάντηση που δοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 10 Μάρτη είναι αρνητική.

Να συμπληρώσουμε σ' αυτό το σημείο ότι χτες συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο είχε αντιπροσωπεία των κατοίκων Καρπασίας, η οποία μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση των εγκλωβισμένων για την παραμονή, σύμφωνα με το «σχέδιο Ανάν», της κατεχόμενης χερσονήσου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και την απόφασή τους να μην αποδεχτούν τέτοια λύση. Εξάλλου, και οι επτά κοινότητες της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα - Σαλαμίνας, σε υπόμνημα προς τον Κόφι Ανάν τονίζουν ότι με κανέναν τρόπο δε θα δεχτούν φαλκίδευση του βασικού δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα χωριά τους, στα σπίτια και τη γη τους.

Και νέες πιέσεις από την ΕΕ

Εάν δε λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μάη του 2004 οπότε θα ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου και η διεύρυνση της ΕΕ, θα καταστεί δύσκολη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος είπε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσκολεύεται να φανταστεί πως μπορούν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία εάν μέχρι την 1η Μάη που θα έχει ολοκληρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ δεν έχει υπάρξει επίλυση του Κυπριακού». Κάλεσε δε την Αγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στο έργο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν από τον εκπρόσωπο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει ομιλία του Γκ. Φερχόιγκεν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο, στην οποία ανέφερε ότι «σχετικά με τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να συνυπολογίσει σοβαρά τις επιπτώσεις της μη επίλυσης του Κυπριακού». Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει ο κοινοτικός επίτροπος, θα βρεθούμε την 1η Μαΐου σε μια κατάσταση όπου η Τουρκία δε θα αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ γεγονός «που θα μας φέρει στη δύσκολη θέση να φανταστούμε πως θα ήταν δυνατόν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ