Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Ασκήσεις... για την επόμενη μέρα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τάχιστες και παντός είδους προετοιμασίες από τις βρετανικές και τις αμερικανικές κυβερνήσεις για την επόμενη μέρα, αφού πια ο πόλεμος θεωρείται αναπόφευκτος.

Κατ' αρχήν χτες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας περί «τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά ή χημικά όπλα» που ενδέχεται να δεχτεί η βρετανική επικράτεια. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά άσκηση προετοιμασίας, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα «Times» ήδη η βρετανική κυβέρνηση έχει καλέσει τις διευθύνσεις των νοσοκομείων και την ηγεσία της εκκλησίας να ετοιμαστούν για να υποδεχτούν τα θύματα ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ, αλλά και να στηρίξουν ψυχολογικά τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ζήτησε από 28 υπευθύνους νοσηλευτικών ιδρυμάτων να συγκροτήσουν ειδικές μονάδες, ιδιαίτερα κοντά στα αεροδρόμια, για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, για την περίθαλψη τραυματιών στρατιωτών από χημικές ή βιολογικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια συνόδου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, οι υπεύθυνοι του υπουργείου συζήτησαν με τις υπηρεσίες υγείας την προετοιμασία «επαναπατρισμού των τραυματιών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή» σε περίπτωση σύρραξης.

Παράλληλα, η αγγλικανική εκκλησία έλαβε εντολή να διατηρήσει ανοιχτές τις εκκλησίες, προκειμένου οι οικογένειες των θυμάτων να βρουν ψυχολογική υποστήριξη.

Αραγε πόσες απώλειες αναμένουν οι Βρετανοί έχοντας ήδη αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου 42.000 στρατιώτες;

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα σχέδια για την επόμενη μέρα είναι και αυτά «έτοιμα». Σύμφωνα λοιπόν με το αμερικανικό περιοδικό «Time», από 50.000 έως και 200.000 θα αριθμούν οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα αποτελέσουν την κεντρική εξουσία και θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν, προσθέτοντας ότι ένας μικρότερος αριθμός ίσως χρειαστεί να παραμείνει για δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, που επικαλείται το περιοδικό, ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν στο ιρακινό έδαφος έως και 90.000 Αμερικανοί στρατιώτες τα επόμενα χρόνια.

Οπως αναφέρει το περιοδικό, οι «απελευθερωτές» δε θα γίνουν δεκτοί με χαρά, αν δεν κατορθώσουν να προσφέρουν στα 25 εκατομμύρια των Ιρακινών δελτία για τρόφιμα, νερό, στέγη και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να προστατεύσουν τα σύνορα και να αποτρέψουν τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και θρησκευτικών ομάδων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ