Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Προς Μαύρη Λίστα το Χόλιγουντ;

Ο Μ. Σιν, δραστήριος στο αντιπολεμικό κίνημα

Associated Press

Ο Μ. Σιν, δραστήριος στο αντιπολεμικό κίνημα
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Η βιομηχανία του θεάματος δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να θέτει σε μαύρες λίστες όσους εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στον πόλεμο, τονίζει σε ανακοίνωση της η Ενωση Ηθοποιών του Κινηματογράφου, η «Screen Actors Guild», παίρνοντας σαφή θέση στα συνεχιζόμενα κρούσματα «τιμωρίας» εκ μέρους της βιομηχανίας κατά ηθοποιών που λαμβάνουν ενεργό και δραστήριο ρόλο στο αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ.

«Εκείνοι που επιμένουν πως οι διασημότητες που εκφράζουν τις "απαράδεκτες" απόψεις τους θα πρέπει να τιμωρούνται χάνοντας τη δουλιά τους, αποδεικνύει πως πολλοί έχουν παραμείνει κωφοί απέναντι στα μαθήματα της ιστορίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Screen Actors Guild» και συνεχίζει: «Ακόμη και υποψία κατάρτισης μαύρης λίστας ποτέ δεν πρέπει να γίνει ανεκτή, ξανά, σε αυτή τη χώρα», μία σαφέστατη αναφορά στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ κατά τη δεκαετία του '50, όπου συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, που ήταν μέλη ή οπαδοί του ΚΚ ΗΠΑ, ακόμη και γενικά προοδευτικοί, είχαν εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερο.

Η ανακοίνωση ουσιαστικά έρχεται να απαντήσει στο τελευταίο κρούσμα κατά του ηθοποιού Μάρτιν Σιν, ενός από τα πιο δραστήρια μέλη και του κινήματος κατά του πολέμου στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Μάρτιν Σιν αποκάλυψε στην κυριακάτικη συνέντευξή του στους «Los Angeles Times» ότι αποτελεί στόχο εχθρικής συμπεριφοράς προς το πρόσωπό του, εξαιτίας της δημόσιας αντιπολεμικής στράτευσής του. Ο Σιν, ο οποίος υποδύεται έναν φιλειρηνικό πρόεδρο στην τηλεοπτική σειρά «Η Δυτική Πτέρυγα» στο δίκτυο NBC, δήλωσε κατ' αρχήν ότι η διεύθυνση του δικτύου τον έχει ενημερώσει πως είναι ενοχλημένη από τις πολιτικές του θέσεις κατά του πολέμου του Ιράκ και πως φοβάται ότι θα βλάψουν τη δημοτικότητα της σειράς, τονίζοντας ότι ο κόσμος τον αποστρέφεται στο δρόμο και τον αποκαλεί «προδότη», πως έλαβε «έναν ποταμό από γράμματα μίσους» και εκκλήσεις που ζητούν την απομάκρυνσή του από το δίκτυο.

Ο Μάρτιν Σιν πρόσθεσε ότι παρότι οι εχθρικές εκδηλώσεις του κόσμου δεν τον κάνουν να νιώθει «άνετα», προ πολλού έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις πεποιθήσεις του, παρά να βρίσκεται «στο πλευρό του νικητή». Μολαταύτα, το NBC ανακοίνωσε πως οι θέσεις του Σιν δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την εργασία του στο δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο ηθοποιός Σον Πεν κατέθεσε μήνυση κατά του παραγωγού Στιβ Μπινγκ για την αθέτηση της συμφωνίας για την ταινία «Γιατί οι άντρες δεν πρέπει να παντρεύονται», εξαιτίας του ταξιδιού του στη Βαγδάτη και την αντιπολεμική του στάση εν τω συνόλω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ