Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Υστατη προσπάθεια συντονισμού

Αρχίζει η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

ΝΤΟΧΑ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχίζει, σήμερα, στην πρωτεύουσα του Κατάρ η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που είναι η τρίτη, κατά σειρά, απόπειρα αραβικών και μουσουλμανικών ηγεσιών, μέσα σε λίγες μέρες, να καταλήξουν σε κάποια κοινή θέση σχετικά με το Ιράκ. Ανάμεσα στα 57 μέλη του Οργανισμού συμπεριλαμβάνονται τόσο όλες οι αραβικές χώρες όσο και οι μη αραβικές αλλά μουσουλμανικές χώρες.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα επιμείνουν στην πρότασή τους για εξορία του Σαντάμ Χουσεΐν και του καθεστώτος του ως ύστατου μέσου αποφυγής μιας στρατιωτικής επέμβασης. Την πρόταση, εμμέσως, υιοθέτησαν σε έκτακτη σύνοδό τους οι 6 χώρες-μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου, όμως συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση ορισμένων αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο, στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου.

Με μια νέα πρόταση εμφανίστηκε, χτες, και το Ιράν, καθώς ο ΥΠΕΞ Καμάλ Χαραζί τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, άμεσα, στο Ιράκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Χαραζί κάλεσε όλες τις οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης να καταβάλουν προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και στοιχειώδους συνεννόησης με το ιρακινό καθεστώς προκειμένου να γίνει εφικτή μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, αν αυτό επιλέξει ο ιρακινός λαός. Ο Χαραζί έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ιρανική πρόταση διαφέρει από αυτήν των ΗΑΕ γιατί «στην τελική ανάλυση μόνον οι Ιρακινοί μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους», αλλά δε διευκρίνισε αν προτίθεται η ιρανική αντιπροσωπεία στην Ντόχα να θέσει επισήμως την πρόταση προς συζήτηση.

Την ίδια στιγμή, για τις ΗΠΑ αναχωρεί επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, απαρτιζόμενη από τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Συρίας, Λιβάνου, Τυνησίας, Μπαχρέιν και από τον γγ του Συνδέσμου, προκειμένου να ενημερώσει τον ΟΗΕ για τις θέσεις των αραβικών χωρών. Η επιτροπή αναμένεται να συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν αλλά και τους επικεφαλής των επιθεωρητών, ενώ πιθανότατα θα παραστεί και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει σχολιάσει διόλου τις προτάσεις περί εξορίας του που ακούγονται από ορισμένους στον αραβικό κόσμο, και προτίμησε, χτες, σε μήνυμά του για το νέο ισλαμικό έτος, να δηλώσει σίγουρος για τη νίκη των Ιρακινών «επί των τυράννων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη «δίκη» Σαντάμ (2006-11-12 00:00:00.0)
Συλλήψεις και «αυξήσεις» (2003-12-24 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ετοιμασίες εκατέρωθεν (2003-02-28 00:00:00.0)
Νέες στρατιωτικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστών αναπτύσσονται στον Κόλπο (2003-01-04 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (1999-01-13 00:00:00.0)
Ενωτικό μήνυμα Σαντάμ προς Αραβες (1998-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ