Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στρατιωτικές ετοιμασίες εκατέρωθεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Ανδρες της ιρακινής επίλεκτης δύναμης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικές συστοιχίες μεταφέρει η ιρακινή ηγεσία από την περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, προς το νότο, με πιθανό προορισμό είτε τη Βαγδάτη είτε την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτό υποστήριξαν, χτες, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, επικαλούμενοι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αν και δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι κινήσεις αυτές αποτελούν προάγγελο προετοιμασιών εκ μέρους της Βαγδάτης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «πιθανώς η ιρακινή ηγεσία προετοιμάζει δυνάμεις για μάχες σε αστικές περιοχές». Οπως ανακοινώθηκε από τις ιρακινές αρχές, ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε, χτες, νέα σύσκεψη με τους στρατιωτικούς επιτελείς του, ενώ ο υπουργός Εμπορίου προειδοποιούσε, για άλλη μια φορά, ότι «το Ιράκ θα γίνει τάφος για κάθε εισβολέα. Θα γίνει Βιετνάμ».

Σύσκεψη, όμως, είχε και ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, με τους επιτελείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης, που ο Φρανκς διευθύνει από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση «Ας Σαγίλιγιαχ», του Κατάρ. Στον Κόλπο βρίσκονται, πλέον, 200.000 Αμερικανοί στρατιώτες, όμως, προς το παρόν, μοναδικό βέβαιο σημείο εφόρμησης των δυνάμεων πεζικού δεν είναι παρά το Κουβέιτ και πιθανώς από βορρά η Τουρκία, εφόσον το Κοινοβούλιο λάβει τελική απόφαση. Με βάση τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, μόνο οι στρατιωτικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 95 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ