Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αυταπάτη ο «ανθρώπινος» ιμπεριαλισμός

Μιλά στο «Ρ» ο Θ. Παφίλης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που βρέθηκε στη Μαλαισία σε διεθνή συνάντηση κινημάτων ειρήνης στο πλαίσιο της 13ης Διάσκεψης του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών

Στιγμιότυπα από τις πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Μαλαισία

Associated Press

Στιγμιότυπα από τις πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Μαλαισία
«Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες για μία βελτιωμένη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ούτε για παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο. Το ερώτημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα έχει ήδη τεθεί αντικειμενικά, αλλά σύντομα θα μπει και στην πρώτη γραμμή» σημείωσε χτες, μιλώντας στο «Ρ», ο Θανάσης Παφίλης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, δίνοντας το κεντρικό στίγμα των επισημάνσεων και προβληματισμών που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών συνάντησης διεθνών κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης στο πλαίσιο της 13ης Διάσκεψης του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Βασικό ρόλο στις εργασίες της συνάντησης με θέμα «Κίνημα Αδεσμεύτων και Νέες Προκλήσεις», που συνδιοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Αδεσμεύτων Χωρών και Κινήματα Ειρήνης και Αλληλεγγύης, έπαιξαν ζητήματα ειρήνης, όπως οι εξελίξεις σε Ιράκ, Παλαιστίνη και η διεθνής τρομοκρατία, ο αφοπλισμός, αλλά και η σχέση «παγκοσμιοποίησης» - φτώχειας και περιβάλλοντος. Υπήρξαν συγκλίσεις σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων, αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις. Ομως, στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης διεθνών κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης έγιναν σημαντικές επισημάνσεις για ακόλουθα διεθνή ζητήματα:

- Σ' ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, διαπιστώθηκε πως αυτές διαμορφώνονται κάτω απ' την κυριαρχία των Αμερικανών και των συμμάχων τους, παραμερίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και λαών που αρνούνται να υποταχτούν στα συμφέροντα των ισχυρών. Επισημάνθηκε δε η μεγάλη προσφορά της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών στο Κίνημα Αδεσμεύτων Χωρών κατά το παρελθόν, αλλά και το δυσαναπλήρωτο κενό που προκαλεί σήμερα η απουσία τους...


Associated Press

- Διαπιστώθηκε πως τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συνέπειες της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της «παγκοσμιοποίησης» σε αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και των λαών γενικά ήταν εμφανώς δυσμενείς, γιατί μεταξύ άλλων μεγέθυναν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

- Σ' ό,τι αφορά τη νέα οικονομική κατάσταση, εκτιμάται ότι οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες και το διεθνές κεφάλαιο όλο και περισσότερο αυξάνουν την εκμετάλλευση των λαών του Τρίτου Κόσμου με βατήρες: τη φθηνή εργατική δύναμη, την κατάκτηση των τοπικών αγορών με την είσοδο και δράση των πολυεθνικών εταιριών, που παράλληλα καταστρέφουν και το φυσικό περιβάλλον για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη.

- Υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην τρομοκρατία, όπου σημειώνεται πως παρά την αρχική συμπάθεια που εκφράστηκε προς τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, τώρα η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εδραιωθεί η παγκόσμια ηγεμονία των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστών.

- Ως εκ τούτου, διαπιστώνονται ως αυταπάτες τα περί βελτιωμένης Νέας Τάξης Πραγμάτων και παγκοσμιοποίησης με ανθρώπινο πρόσωπο.

Η ίδια η πραγματικότητα, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν πλέον καταρρίψει τους μύθους που καλλιέργησε η Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη περί νέων κόσμων, ειρηνικών, γεμάτων οικονομική πρόοδο, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, επισημαίνοντας σε επόμενο σημείο ως γενικότερη εκτίμηση και αίσθηση απ' τις εργασίες της Διάσκεψης του Κινήματος Αδεσμεύτων όχι μόνον τη γενικότερη επιδείνωση της κατάστασης για όλη την ανθρωπότητα, αλλά και την αναζήτηση αδιεξόδου απ' την κρίση που δημιουργεί το μεγάλο κεφάλαιο.

«Οσον αφορά σ' αυτή τη Διάσκεψη, αλλά και συνολικά, αυτό που φαίνεται είναι προάγγελος των μεγάλων λαϊκών αγώνων που θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, κάνοντας αναφορά στην ενδεικτική - του γενικότερου κλίματος - ομιλία του πρωθυπουργού της Μαλαισίας (που προεδρεύει του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών), Μαχαθίρ Μοχάμεντ.

Ο Θ. Παφίλης ανέφερε τη χαρακτηριστική ομιλία του Μαλαισιανού πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμεντ, επισημαίνοντας πως, ως επί το πλείστον, ήταν ένα «κατηγορώ» ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη, της «ελεύθερης αγοράς» και του μύθου πως ο ιμπεριαλισμός θα πάει την ανθρωπότητα μπροστά... Η ομιλία του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, συνέχισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, είναι χαρακτηριστική διότι εκφράζει και τις αστικές τάξεις επιμέρους χωρών, είτε είναι σε ανάπτυξη και δεν μπορούν να τα βάλουν με πολυεθνικές, είτε συντηρούνται απ' αυτές και θέλουν να παίξουν ένα ρόλο...

«Ο ανθρώπινος ιμπεριαλισμός είναι αυταπάτη», σημείωσε ο Θ. Παφίλης που, καταλήγοντας, είπε: «Η πραγματικότητα και οι ίδιες οι εξελίξεις, που κατέρριψαν τα επιχειρήματα περί νέου ειρηνικού κόσμου και παγκόσμιας οικονομικής ανόδου, θα καταρρίψουν τώρα και τις αυταπάτες που τρέφουν διάφοροι περί ανθρώπινου ιμπεριαλισμού και "παγκοσμιοποίησης" με ανθρώπινο πρόσωπο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ