Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δήλωσε... Αμερικανός

Eurokinissi

Τον πυρήνα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αιτιολογήσουν την επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ παρουσίασε ως θέση της ελληνικής κυβέρνησης, χτες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Παράλληλα επιδόθηκε σε μια ευρύτατη ανασκόπηση των πεπραγμένων της Ελληνικής Προεδρίας και μάλιστα με δόσεις υπερβολής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαια ότι «υποστηρίζουμε την ειρηνική επίλυση», αφού «η ένοπλη σύρραξη θα οδηγήσει σε ανθρώπινη δυστυχία και αντιδράσεις που θα προκαλέσουν νέους φόβους και αβεβαιότητα», ενώ «η διεθνής οικονομία περνάει μια περίοδο μεγάλων αμφιβολιών και κρίσης», πλην όμως τόνισε πολλές φόρες ότι «στόχος είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ», λέγοντας ότι ανήκει στις «δυνάμεις που δε σέβονται τους κάνονες του διεθνούς δίκαιου πρέπει να αφοπλιστεί μονίμως και για πάντα». Δήλωσε δε με σαφήνεια ότι είναι «στο χέρι του Ιράκ το αν θα γίνει ο πόλεμος» προσθέτοντας την εκτίμηση πως «το Ιράκ δεν έχει συνεργάστηκε απρόσκοπτα και δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη». Για τις περαιτέρω εξελίξεις ο Κώστας Σημίτης δήλωσε πως οι κινήσεις της Ελληνικής Προεδρίας κινούνται στη λογική που λέει ότι «μια πρόσκληση για συμμόρφωση που δεν έχει καμιά συνέχεια δείχνει ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία» μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει «σοβαρό μήνυμα στο Ιράκ που θα δώσει την αίσθηση χρονικής πίεσης».

Αναφορικά με τα Ηνωμένα Εθνη ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία ως προς αυτό που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επιδιώξει» δηλαδή τον αφοπλισμό του Ιράκ προσθέτοντας ότι «πλαίσιο δικό μας είναι ο σεβασμός του ψηφίσματος 1441» και ότι «πρέπει οι επιθεωρητές να μπορούν να κάνουν το έργο τους, να αφοπλίσουν το Ιράκ και να καταστρέψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής». Επισήμανε ότι για κάθε εξέλιξη «η νομιμοποίηση μπορεί να υπάρχει μόνο από τη Διεθνή Κοινότητα» και «το Συμβούλιο Ασφάλειας είναι η πηγή νομιμοποίησης» προσθέτοντας ότι «δεν είναι δουλιά της Ευρώπης να πει αν το Ιράκ ανταποκρίνεται στο ψήφισμα 1441».

Για τους χειρισμούς της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει την πρωτοβουλία για έκτακτη Συνοδό στις 17 Φλεβάρη ως απάντηση στα ζητούμενα των αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι «το έκτακτο συμβούλιο ανταποκρινόταν στη θέληση των λαών της Ευρώπης». Παράλληλα επιχείρησε τον εκθειασμό της Συνοδού, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις κάθε άλλο παρά τάσσονται ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, λέγοντας ότι οφείλεται και στη σύνοδο το ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία των επιχειρήσεων. Οσον άφορα τις απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ σημείωσε ότι είναι κοινός ο στόχος του αφοπλισμού, αλλά «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη διαδικασία» και «η Ελληνική Προεδρία οφείλει να επιδιώξει μια αποφασιστική παρέμβαση», αφού οι χώρες - μέλη «πρέπει να συγκλίνουν, να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις και να οδηγηθούμε σε μια κοινή θέση». Χαρακτήρισε πάντως επιβαρυντική για τις εξελίξεις την πρόσφατη πρωτοβουλία των «8» μιλώντας για «έλλειμμα συνεννόησης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνοντας πως το απαιτούμενο για την ΕΕ είναι «μια συμμαχία με εναλλακτικές προσεγγίσεις» στο πρόβλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη γραμμή της υποκρισίας και του πλιάτσικου (2003-04-08 00:00:00.0)
Χανς Μπλιξ: οι Αμερικανοί ανυπομονούσαν (2003-03-21 00:00:00.0)
«Κερκόπορτα» για να πληγεί ο λαός του Ιράκ η ενιαία στάση της ΕΕ (2003-02-20 00:00:00.0)
Σε κατεύθυνση ατλαντικής επαναπροσήλωσης (2003-02-18 00:00:00.0)
Σινιάλο πολέμου από τον Μπλερ (2003-02-14 00:00:00.0)
Συμφωνούν, διαφωνώντας και ετοιμάζονται (2003-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ