Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ναι» ή «όχι»

Ενα πολύπλοκο νομικό κείμενο 450 σελίδων πρέπει να μελετήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε δημοψηφίσματα

Ενα «ναι» ή ένα «όχι» εντός δέκα ημερών απαιτεί ο ΓΓ του ΟΗΕ από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλο, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ρ. Ντενκτάς, μετά την κατάθεση του τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου του για την επίλυση του Κυπριακού. Με τον τρόπο αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ κλιμακώνει την πίεση, που κορυφώνεται για τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου εξαιτίας και της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει τοποθετήσει το συνολικό βάρος των αποφάσεων στις πλάτες της Λευκωσίας.

Το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους, σε Αθήνα και Λευκωσία, «δυσμενέστερο», καθώς η περιοχή της Καρπασίας αφαιρείται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και δε λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Λευκωσίας για το θέμα των εποίκων και της επιστροφής των προσφύγων. Ταυτόχρονα, καμία ουσιαστική πρόνοια δεν υπάρχει για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του νέου κράτους, που το σχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει.

Πέραν αυτών, η απαίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά περιγράφει μια νέα διαδικασία για κατάληξη σε οριστική συμφωνία στο Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κόφι Ανάν εισηγείται την προσυπογραφή συμφωνίας από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, την Ελλάδα και την Τουρκία, για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 του Μάρτη. Η νέα μεθοδολογία αλλάζει ουσιαστικά το αντικείμενο της υπογραφής, που σε προηγούμενες προτάσεις αφορούσε στη συνολική συμφωνία λύσης. Στο νέο σχέδιο ο Γενικός Γραμματέας θέτει συγκεκριμένη ημερομηνία σε κάθε πλευρά που να τοποθετηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι», δέκα μέρες μετά την αναχώρησή του από την Κύπρο, δηλαδή στις 10 του Μάρτη. Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα υφιστάμενα δεδομένα, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να καλέσει στις 10 του Μάρτη όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη σε διάσκεψη για να υπογράψουν συμφωνία για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Ντενκτάς: Μας κάλεσε στη Χάγη

Τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ενισχύει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, αμέσως μετά την επιστροφή του στην κατεχόμενη Λευκωσία, αποκάλυψε πως στη χτεσινή συνάντηση ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τον ίδιο και τον Τάσο Παπαδόπουλο να του πουν στη σημερινή τους συνάντηση κατά πόσον αποδέχονται το τρίτο σχέδιο. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Ντενκτάς, σε περίπτωση που η απάντηση των δύο πλευρών είναι αρνητική, ο ΓΓ του ΟΗΕ προσκάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Τάσο Παπαδόπουλο να μεταβούν στη Χάγη στις 10 του Μάρτη για να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων ανάμεσα στις δύο κοινότητες στις 30 του Μάρτη. Σε δηλώσεις πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του στα Κατεχόμενα, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να προκηρυχτεί δημοψήφισμα παραμερίζοντας «την κυβέρνηση, τη Βουλή και τον Πρόεδρο» του ψευδοκράτους. Συνεχίζοντας, είπε ότι ακόμα και νομικοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το «σχέδιο Ανάν», ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν ακόμα λεχθεί. Είπε, επίσης, ότι ο κόσμος θα κληθεί να πει «ναι» ή «όχι» χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε. «Το θέμα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή. Αυτή πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει δημοψήφισμα», κατέληξε.

Η Αθήνα

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, το τρίτο «σχέδιο Ανάν» περιέχει τις τροποποιήσεις και εκείνες τις αναμορφώσεις του δεύτερου σχεδίου, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο ίδιος, μοιράζοντας, την περασμένη Κυριακή, πάλι μέσω του Αλβάρο ντε Σότο, το γνωστό μνημόνιο. Ο,τι περιέχει εκείνο το κείμενο, περιέχεται τώρα στο τρίτο σχέδιο, το οποίο όμως είναι μια επανάληψη, ως προς άλλα σημεία των προηγούμενων. Υποκαθιστά, δηλαδή, το προηγούμενο, και είναι πλέον αυτό η βάση για τις διαπραγματεύσεις. Μέσα στο κείμενο - πέραν του μνημονίου - δεν περιέχονται και κάποια άλλα νέα στοιχεία, εκτός από κάποια σχόλια σε δύο σημεία ή κάποιες παρατηρήσεις, που έχουν το χαρακτήρα επεξηγήσεων, αλλά πολλές φορές και στις επεξηγήσεις υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Εκεί, λοιπόν, χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «συμφωνία και των δύο δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο δηλούμενη την ίδια στιγμή και δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνον αν και οι δύο είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγματεύσεων. Ομως, και οι δύο προσπαθούν - και δικαίως θα έλεγα, όσον αφορά εμάς - να εξεταστούν ορισμένα θέματα. Ο κ. Ανάν θα διαπιστώσει, φαντάζομαι, την αδυναμία άμεσης υπογραφής αυτού του τρίτου σχεδίου και κατόπιν τούτου δε θα ζητήσει την υπογραφή, αλλά θα τους ζητήσει να υπογράψουν μια δήλωση ότι θα θέσουν και οι δύο πλευρές αυτό το σχέδιο σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ