Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Οραματίζεται» και επισήμως για Ιράκ ο Μπους

Το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που πήρε εντολή να κατευθυνθεί και αυτό στον Κόλπο

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που πήρε εντολή να κατευθυνθεί και αυτό στον Κόλπο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και η εγκαθίδρυση ενός νέου δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό παράδειγμα ελευθερίας σε όλα τα έθνη της περιοχής». Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, για πρώτη φορά επισήμως, παρουσίασε, μιλώντας στο Ινστιτούτο «Αμέρικαν Εντερπράιζ», μια εξαιρετικά συντηρητική «δεξαμενή σκέψης», το «όραμά» του για το, μετά Σαντάμ, Ιράκ.

Ο Τζορτζ Μπους συνέδεσε την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η «εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη βιώσιμης και ουσιαστικής ειρήνης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς».

Μιας ειρήνης, που, σύμφωνα με τον Μπους, προϋποθέτει τη «μετατροπή» της παλαιστινιακής ηγεσίας σε μια «δημοκρατική κυβέρνηση που θα έχει κόψει κάθε δεσμό με την τρομοκρατία» και την «προσπάθεια εκ μέρους του Ισραήλ να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Η διασύνδεση αυτή έγινε γιατί, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν «θα στερήσει από τους τρομοκράτες ανά τον κόσμο ένα καθεστώς πρόθυμο να τους εξοπλίσει, να τους εκπαιδεύσει και να τους παράσχει καταφύγιο» και, ταυτοχρόνως, θα δώσει «ένα σαφές μήνυμα σε όλα τα καθεστώτα που υποστηρίζουν και υποθάλπουν την τρομοκρατία, ότι θα έχουν παρόμοια τύχη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι δεσμευμένες απέναντι στο Ιράκ, και θα πράξουν όπως έπραξαν και στις περιπτώσεις της Ιαπωνίας και της Γερμανίας αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί τότε εκτιμούσαν ότι οι δύο αυτές χώρες δεν μπορούσαν να αντέξουν τη δημοκρατία. Εκαναν λάθος. Και σήμερα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το Ιράκ δεν μπορεί να γίνει υπόδειγμα δημοκρατικής χώρας για ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ, όπου πήγαν, αφού κατατρόπωσαν τους εχθρούς, δεν άφησαν πίσω τους δυνάμεις κατοχής, αλλά Κοινοβούλια και Συντάγματα», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους.

Κατέληξε, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος αλλά είναι εφικτός εφόσον μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν το Ιράκ. Κλείνοντας, τόνισε ότι «η δυσκολία αυτή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία προκειμένου να παρατείνεται η λειτουργία των εργαστηρίων δηλητηρίων και των κρατητηρίων βασανισμού που υπάρχουν σήμερα στο Ιράκ».

Η ομιλία του Μπους, διόλου τυχαία, μεταδόθηκε από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα σε εθνική εμβέλεια. Και όπως τόνιζαν πολλοί αναλυτές, είχε, ουσιαστικά, δύο βασικούς στόχους: Κατ' αρχάς να προκαλέσει ρήγματα στην εικόνα του υποστηρικτή της «αναίτιας και σκληρής βίας» που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλη μερίδα της αμερικανικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης και κατά δεύτερον να πείσει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το Ιράκ στην τύχη του μετά την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος, αλλά σκοπεύουν να διαφυλάξουν την εθνική και εδαφική του κυριαρχία. Το κατά πόσο τα κατάφερε, πάντως, είναι ένα άλλο θέμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ